Donald Trump a declarat război globaliștilor europeni!
Pentru început, Trump a nimicit Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (U.S.A.I.D.), cel mai mare donator financiar din lume, care a prins în plasa sa sute de țări. A mai fost numit și „caracatița globaliștilor”.
Sub pretextul unor programe de susținere a guvernării eficiente, a presei libere sau a societății civile, banii contribuabililor americani au fost folosiți pentru a mitui politicieni pro-occidentali, pentru a destabiliza țările care doresc să-și urmeze propria cale de dezvoltare, pentru imixtiuni în alegeri, organizarea loviturilor de stat și, așa cum susține noua administrație americană, pentru finanțarea dezvoltării COVID și a armelor biologice.
„U.S.A.I.D. este o organizație criminală. E timpul ca ea să moară”, a spus miliardarul Elon Musk, care și-a asumat rolul „sabiei de reprimare” a lui Trump, venind în fruntea Departamentului Eficiența Guvernului S.U.A. (D.O.G.E.).
Însă, această bătălie este doar începutul.
Următoarea etapă a luptei președintelui american împotriva democraților și globaliștilor este Europa. Trump deja își construiește acolo „axa de influență”. Comentatorii internaționali subliniază, că în urma acestei confruntări, structura Uniunii Europene deja trosnește și este vizibil începutul unui proces de fragmentare a U.E.
Europa este împărțită în „pro și contra Trump”. Italia, Austria, Ungaria și Slovacia deja sprijină politica noii administrații americane. În această situație devine esențială întrebarea: unde și cu cine ar trebui să fie țara noastră în politica sa externă?
Războiul comercial între UE și SUA este inevitabil.
Publicația americană Politico a informat despre noua strategie de comunicare a administrației noului președinte american și țările europene, numind-o „un duș rece” pentru birocrația europeană.
Donald Trump și echipa sa preferă să comunice direct cu autoritățile țărilor U.E., nu cu structurile politice de la Bruxelles, așa cum a făcut administrația Biden.
Oficialii din Europa nu au fost invitați la inaugurarea lui Trump, în schimb, la ceremonie a participat Giorgia Meloni, prim-ministru Italiei. În cateva zile după preluarea mandatului de către administrația Trump, noul secretar de stat Marco Rubio a întreținut convorbiri telefonice cu peste zece miniștri de externe, inclusiv patru din Europa – Italia, Polonia, Lituania și Letonia. Trump însuși a vorbit cu premierul danez.
Liderii UE au fost ignorați la Washington în tot acest timp, deși Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a încercat să aranjeze o întrevedere cu Donald Trump chiar înainte de inaugurare, dar fără rezultat. Abia pe 29 ianuarie, la zece zile după învestirea lui Trump, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a reușit să-l apeleze pe secretarul de stat Marco Rubio.
Și, dacă lăsăm deoparte declarațiile diplomatice ale doamnei Kallas, respectv gulgutele diplomatice gen
„am avut o conversație bună”,
„ suntem în continuare prieteni și aliați”,
„UE și SUA sunt mereu mai puternice împreună”,
„interesele noastre privind războiul Rusiei în Ucraina”,
„influența malignă a Iranului”
și „problemele create de China coincid”,
este evident ritmul lent al dialogului dintre aliații occidentali.
In acelasi context al relatiilor „subtiri” dintre Bruxelles si Washington, mai mentionam
tăcerea administratiei americane la propunerea făcută de Kaja Kallas, privind o ședință comună a miniștrilor de externe,
cererea dură a lui Rubio ca țările UE să mărească cheltuielile pentru apărare, căci SUA s-au săturat să-i tragă pe toți,
anunțul lui Donald Trump privind posibila introducere a tarifelor la toate mărfurile din Uniunea Europeană.
Zilele trecute, președintele SUA a reafirmat seriozitatea intențiilor sale, și a afirmat că
„UE cu siguranță va păți acest lucru pentru că „a primit prea multe de la noi. Avem un deficit comercial reciproc cu UE de 300 de miliarde de dolari. Nu pot numi o dată exactă, dar va fi în scurt timp”, a spus Trump. Potrivit The Telegraph, taxele pe mărfurile din Europa ar putea ajunge la 10%.
Agenția Bloomberg consideră că un război comercial între Uniunea Europeană și Statele Unite este inevitabil.
Potrivit Bloomberg, Bruxellesul pregătește deja o listă de mărfuri americane, care ar putea face obiectul unor restricții de răspuns. Conflictul comercial ar putea afecta totul, de la oțel și automobile la regulile tehnologice europene și politica fiscală.
„Și de data aceasta va fi mai rău ca războiul comercial, provocat de Trump în 2018”, relatează Bloomberg.
Nota: In timpul primului său mandat, Donald Trump a impus tarife suplimentare la importurile de oțel și aluminiu, iar UE a răspuns cu tarife speciale pentru o serie de produse americane, inclusiv whisky, motocicletele Harley-Davidson și îmbrăcămintea Levi Strauss.
Vicepreședintele centrului american de analiză, The German Marshall Fund, Ian Lesser.
Acesta a declarat, într-un interviu acordat BBC, că Europa nu este pregătită pentru amenințările lui Trump, în ciuda dezvoltării diferitelor scenarii în cazul unui război comercial cu Statele Unite.
Pe de o parte, introducerea tarifelor comerciale ar fi un scenariu catastrofal pentru Germania, cea mai mare economie a zonei euro, care se bazează în mare măsură pe exporturi, în special pe industria auto. Pe de altă parte, potrivit lui Lesser, cel mai mare impact asupra Europei l-ar putea avea războiul comercial agresiv al lui Trump împotriva Chinei.
Acest lucru ar putea perturba lanțul de livrări spre Europa, iar Beijingul ar arunca apoi și mai multe produse ieftine pe piețele europene, în detrimentul afacerilor locale.
„Pentru Europa, aceasta este o amenințare dublă: din parte S.U.A. si din partea Chinei.ce ar putea face America și ce ar putea face China ca răspuns”, a spus Ian Lesser. Toate acestea, în cele din urmă, vor afecta moneda europeană și economia în ansamblu.
Va urma.