Thomas Ferguson, Departamentul de Stat al SUA pentru Populație:
„Există o singură temă în spatele eforturilor noastre: trebuie să reducem nivelul populației. Iar guvernele trebuie să ne folosească metodele pentru a obține rezultate curate și frumoase, sau vor primi mizeria pe care o avem în El Salvador, sau în Iran, sau în Beirut. Populația este o problemă politică. Odată ce populația este scăpată de sub control, este nevoie de un guvern autoritar, chiar fascist, pentru reducerea ei….
Programul nostru în El Salvador nu a funcționat. Nu am avut infrastructura care să-l susțină. Au fost al naibii de mulți oameni… Pentru a reduce într-adevăr populația, rapid, va trebui să trimiteți toți bărbații la luptă și să ucideți un număr semnificativ de femei fertile…Cel mai rapid mod de a reduce populația este prin foamete, ca și în Africa, sau prin boli, cum ar fi Moartea Neagră”.
Christine Lagarde, directorul FMI:
Christine Lagarde, directorul marelui FMI, a facut o declaratie care nu este de natura sa ne linisteasca. Ea a spus ca„batranii traiesc prea mult si este un risc pentru economia globala, trebuie facut ceva”. Nu stiu de ce, dar suna a eutanasiere.
Daca despre asta este cazul, madam Lagarde n-ar trebui sa fie prea ingrijorata, ea ar trebui numai sa ia ca exemplu masurile sociale din Romania. Asta i-ar rezolva problema la orice scara ar gandi FMI acest pericol. Oficialii FMI vorbesc mult prea serios despre aceasta chestiune.
Ceea ce atrage atentia este agresivitatea si cruzimea cu care se pune problema. Fondul reclama, intre alte masuri, ca beneficiile sa fie reduse si varsta de pensionare sa fie prelungita din cauza „riscului de a trai mai mult decat era de asteptat”. De asemenea, propune solutii de piata pentru a reduce acest „risc”.
Economistul FMI José Viñals vorbeste despre „riscul de longevitate”:
„Daca longevitatea creste cu trei ani peste ceea ce este prevazut, pana in 2050, costul imbatranirii – care deja este enorm pentru Guverne, intreprinderi, societati de asigurari si particulari – va creste cu 50% in economiile avansate luand ca referinta PIB-ul din 2010. Pentru tarile emergente, acest cost suplimentar ar fi de 25%. In termeni absoluti, costul prevazut va creste cu zeci de miliarde de dolari la scara globala. Acest lucru pune in pericol viabilitatea finantelor publice prin declansarea nivelurilor datoriei publice intr-o proportie similara”.
Altfel spus, „exista un risc financiar semnificativ. Ne va costa mai mult ca guverne si corporatii. De aceea, trebuie sa ne ingrijoram acum pentru riscurile longevitatii, astfel incat costurile sa nu ne sufoce pe viitor„, zice Viņals. Traind mai mult, populatia va trebui sa plateasca mai multe pensii si prestari la siguranta sociala. Pentru a neutraliza efectele, se recomanda combinarea cresterii varstei de pensionare cu alte masuri, dar numarul de ani in care pensionarul incaseaza pensia sa nu creasca.
Va urma.