Partea I. Pe scurt.
In sfarsit, se schimbă, in bine, unele prevederi din contractul colectiv de munca.
Guvernul Ciolacu este cu ochii în patru după cei care sunt aproape de pensionare, după ce șeful de la Romsilva, Teodor Țigan, a primit zece salarii înainte de pensionare.
Cei care se apropie de pensionare sunt vizați.
PNL nu este de acord ca un șef să primească zece salarii când se pensionează
Nu este normal ca un șef de la Romsilva să primească zece salarii la pensionare, în timp ce alți angajați, fie la stat, fie în privat, nu au astfel de beneficii. În opinia sa, astfel de practici sfidează bunul simț. Liberalul a avertizat că cei care refuză să se adapteze la noile reguli riscă să fie schimbați din funcții. Măsurile vor fi vizibile în perioada următoare.
Partea a II a
Guvernul a modificat ‘Ordonanța trenuleț’: Angajații cărora le scădeau drastic veniturile
Guvernul a solicitat Monitorului Oficial să vină cu o rectificare la ”Ordonanța trenuleț”, adoptată la finalul anului 2024. Guvernanții au realizat că, în forma inițială, angajații din sectorul agricultură și industria alimentară vor pierde si nu vor putea beneficia de deducerea de 300 lei la calculul impozitului și a contribuțiilor sociale obligatorii, informează Profit.
Salariul minim în agricultură a fost deja majorat de la 1 ianuarie 2025 la suma 4.050 de lei.
La același nivel trebuie să crească și salariul minim brut pe economie.
Guvernul făcut o solicitare la Monitorul Oficial și a cerut rectificarea ”Ordonanței trenuleț” astfel încât formularea ”nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului” să fie înlocuită cu ”nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin act normativ”.
Angajații pierdeau, deși pe hârtie le-ar fi crescut veniturile
Guvernul a stabilit, la finalul anului 2024, prin intermediul unei Hotărâri de Guvern, ca de la 1 ianuarie nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată să fie anul viitor 4.050 de lei, numai că pentru angajații din agricultură și din industria alimentară, salariile minime au fost stabilte prin ordonanță de urgență, iar ultima majorare chiar prin ordonanța ”trenuleț”.
Prin urmare, deducerea din baza impozabilă, în formularea inițială din ordonanța de urgență ”trenuleț”, nu s-ar fi aplicat și salariaților din agricultură și din industria alimentară.