Episodul 1
Iohannis, case fara numar. Ghinion pentru preşedinte, care a pierdut două imobile din Sibiu şi ar putea fi executat silit pentru chiriile ilegale
Ghinion pentru Klaus Iohannis la final de mandat. Curtea Supremă a decis ca preşedintele să rămână fără două case din Sibiu, care vor trece în patrimoniul statului, şi, în plus, trebuie să dea înapoi chiriile încasate, în valoare de aproximativ 320.000 de euro.
Hotărârea ÎCCJ îi permite acum statului să ceară oficial atribuirea ca proprietar in cazul unui alt imobil din centrul Sibiului – din strada Nicolae Bălcescu nr. 29, pe care Klaus și Carmen Iohannis îl cumpărase de la pretinșii moștenitori pentru 3.200 de dolari și de pe urma căruia fostul primar al Sibiului, devenit președinte, ar fi încasat chirii de peste 260.000 de euro de la Raiffeisen Bank.
In context, la data de 25.09.2014, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a pronunţat definitiv in favoarea statului, în cazul unui proces mai vechi, deschis in 2016, privind o asa-zisa moștenire a familiei prezidentiale, respectiv un imobil din Sibiu, situat pe strada Gheorghe Magheru 35, care le-a aparținut lui Carmen Iohannis și familiei Baștea – apropiați ai celor doi prezidențiabili.
Litigiul în privința căruia ICCJ s-a pronunțat miercuri a fost deschis de Rodica Baștea, o prietenă din Miami a familiei Iohannis, care, a solicitat, in justitie, anularea unui certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului din Gheorghe Magheru 35.
Verdictul in cazul acestei case, aflate în zona centrală a oraşului, deblochează un alt litigiu, din 2015, referitor la un alt imobil, situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29, din Sibiu, fost in proprietatea familiei Iohannis, care, din închirierea acestui spatiu către Raiffeisen Bank, a obtinut, in perioada 1999 – 2016, suma de 260.000 euro.
Din cauza acestui litigiu legat de moştenire, ANAF susţinea că nu poate recupera un alt imobil care a aparținut președintelui, un spațiu comercial din Sibiu, de pe strada Nicolae Bălcescu 29, care a fost închiriat către Raiffeisen Bank.
Acum, însă, odată cu decizia publicată, este înlăturat ultimul impediment juridic în calea Fiscului, care trebuie să recupereze banii de la Iohannis.
Statul român poate să treacă la recuperarea banilor pe care Klaus Iohannis i-ar fi încasat drept chirie de la ambele imobile, în total aproximativ 320.000 de euro.
Conform declaraţiei de avere, preşedintele nu poate plăti suma şi riscă să fie executat silit – o premieră în istoria României. Iohannis rămâne însă cu alte patru case.
Familia președintelui Klaus Iohannis pierde definitiv două imobile din Sibiu. Este decizia anunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Potrivit declaraţiei de avere a preşedintelui, în contul sau se află mai puţin de 38.000 de euro. Klaus Iohannis poate încerca să convingă Fiscul să achite eşalonat suma datorată, 320.000 de euro, în termen de 12 luni fără garanţii.
Statul român, prin ANAF, poate executa silit familia Iohannis chiar pe venitul pe care preşedintele îl încasează ca şef al statului: peste 3.000 de euro.
Familia prezidenţială a deţinut 3 apartamente şi 3 case în municipiul Sibiu, potrivit declaraţiei de avere. Anual, din proprietăţile închiriate, în buzunarele celor doi soţi Iohannis au ajuns aproape 80.000 de lei. Cele două imobile ce vor ajunge acum în proprietatea statului au fost cumpărate de Klaus Iohannis de la FALSI moştenitori. Unul dintre ei, Rodica Baştea, o prietenă din Miami a familiei prezidenţiale, a încercat să anuleze certificatul din 2008 prin care statul român a fost declarat moştenitor legal al casei.
“La instanţele precedente, acolo spune că imobilele au fost dobândite în mod nelegal şi că cumpărătorii au fost de rea-credinţă. Mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la suprafaţă si că nimeni nu este mai presus de lege”, a declarat Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei.
“Unde e lege nu e tocmeală, mă gândesc, nu? Toată lumea ar trebui să fie egală în faţa legii, fără derogări, fără portiţe de scăpare”. “Foarte bine! Şi să plătească şi dobândă! Aşa cum noi suntem obligaţi, dacă datorăm ceva statului, să dăm înapoi, cred că şi domnia sa are aceleaşi obligaţii”, spun românii.
În urmă cu 10 ani, Klaus Iohannis suţinea că proprietăţile au fost cumpărate din banii obţinuţi din meditaţii. Atunci, preşedintele României ieşea la rampă cu una dintre cele mai controversate declaraţii ale sale.
Moderator: Oamenii ăia care sunt profesori, învăţători, educatori, se întreabă, uitându-se la dumneavoastră: „Domne’, eu cu ce am greşit? De ce nu am reuşit ca prin muncă cinstită, ca domnul Iohannis, să am şase case.
Iohannis: Ghinion.
Va urma