Episodul 3
Iohannis, case fara numar. Ghinion pentru preşedinte, care a pierdut două imobile din Sibiu şi ar putea fi executat silit pentru chiriile ilegale
Mărturiile oamenilor care s-au luptat în justiție pentru a-și recupera casele de la Iohannis
Atunci când Klaus Iohannis era primar al Sibiului și privea lumea de sus, de la balconul său, nu-și închipuia că va pierde lupta în justiție pentru casele pentru care a încasat chirie și ca va fi îngenuncheat. Au fost însă câțiva oameni care s-au luptat cu disperare cu familia Iohannis și ceilalți acoliți ai lor. Chiar și mai bine de douăzeci de ani.
Familia Cretu, proprietarii de drept din strada Gheorghe Magheru 35, stia că, dacă ar fi abandonat războiul imobiliar, ar fi fost evacuați din apartamentele pe care le cumpăraseră cu acte perfect legale. Ilie Crețu, acum ajuns la vârsta de 75 de ani, a explicat cum s-a orchestrat o escrocherie imobiliară de amploare, care avea să afecteze numeroase familii.
Potrivit lui Ilie Crețu, soacra lui Klaus Iohannis fusese slujnică la fostul proprietar al apartamentului. Aceasta locuise într-o cameră mică, împreună cu soțul ei, în timp ce proprietarul se afla într-o altă parte a casei. Crețu a descris cum soacra lui Iohannis știa că proprietarul nu avea moștenitori și, profitând de decesul acestuia, și-a aranjat actele și testamentul pentru a revendica proprietatea. „Știa că nu are pe nimeni, așa că și-a făcut toate actele”, a explicat el. Timp de 25 de ani, familia Cretu a fost implicata într-o luptă continuă pentru a-si păstra locuința, confruntându-se cu multiple provocări și presiuni psihologice.
Georgeta Lazurcă, soacra lui Klaus Iohannis, a fost una dintre persoanele care i-ar fi intimidat direct pe locatari, amenintandu-i cu evacuarea, dupa 1989 cand a falsificat actele de mostenire.
Această situație a devenit un adevărat război psihologic, în care familia Crețu era constant info
rmată că nu avea nicio șansă de victorie împotriva influenței și puterii lui Klaus Iohannis, susținut de o rețea puternică de partizani.
Dupa cei 25 de ani de procese, concluzia lui Ilie Cretu este una amara:
„Dar nouă cine ne mai restituie timpul, banii irosiți prin tribunale? Nimeni nu-i dă, nimeni”.
O poveste similară a avut loc pe strada Nicolae Bălcescu, în centrul Sibiului, unde Marcela Oargă și familia sa au fost târâți într-o luptă juridică de lungă durată cu familiile Iohannis și Bașta. Marcela își amintește cum, împreună cu socrii ei, a primit citația prin care erau chemați în instanță pentru a li se confisca apartamentul. Ea descrie chinul prin care au trecut: „A fost extrem de greu. Atâția ani de procese, bani și stres. Nu știam niciodată dacă vom câștiga sau pierde. Am rezistat pentru că știam că nu au dreptate, iar actele au dovedit acest lucru.”
Conform Marcelei, soacra lui Iohannis fusese slujnică acolo și presedintele era conștient de valoarea locuinței. Lupta familiei Oargă s-a prelungit timp de 17 ani, până în 2015, când au câștigat în instanță. Chiar și atunci, au mai avut un an de dispute legale pentru a-și recupera proprietatea și a o putea intabula.
În tot acest timp, mulți dintre cei care au dus această bătălie imobiliară cu Klaus Iohannis nu au mai apucat să vadă ziua victoriei. Jurnalistul Albin Marinescu, care a expus o parte din manevrele ilegale cu acte false folosite de grupul Iohannis-Bașta, a murit în 2020. Soția lui își amintește cum Albin a fost forțat să părăsească spațiul în care deschisese prima bibliotecă privată din Sibiu, în fosta casierie a cinematografului Patria. În acea perioadă, Iohannis, care era inspector școlar, a venit personal la soțul ei și i-a spus că este noul proprietar și că trebuie să plece.
„Am investit o sumă considerabilă în acel spațiu. Soțul meu i-a propus să negociem chiria, dar Iohannis ne-a cerut o sumă exorbitantă, 500 de lei, în timp ce noi plăteam doar 80 de lei la Urbana. Nu am avut de unde să plătim suma cerută,” a povestit soția lui Albin Marinescu, rememorând acele momente dificile.
„A zis să evacuăm în 2 zile. Am venit cu diferite cutii și am pus în cutii. 6000 de volume am avut și le-am depozitat prin poduri”, spune Maria Mihu, fosta soție a acestuia.
Apoi a început un război de uzură, fără menajamente și fără vreun pas înapoi, pe parcursul caruia, sotia si fiica ziaristului Maria Magdalena Murphy, au fost nevoite sa paraseasca Romania, din cauza multiplelor si continue amenintari la adresa acestora.
Toate aceste drame nu ar fi fost posibile dacă notarul Radu Bucșa nu ar fi întocmit actele de succesiune în baza falsurilor. Echipa Antena 3 CNN a încercat să stea de vorbă cu el, dar a refuzat să discute.
Această lungă luptă imobiliară a fost marcată de multiple tensiuni și manipulări, dar, în final, dreptatea a triumfat în câteva cazuri, chiar dacă nu toți au mai apucat să vadă rezultatul final.
Aproape toți cei care s-au luptat în instanță cu Klaus Iohannis nu cred că acesta va plăti cei 320.000 de euro pe care-i datorează statului, fiind protejat de cei care conduc institutiile abilitate in recuperarea prejudiciului.