Liber la furat !
Mai multe bănci din România reintroduc comisioanele, chiar dacă încasezi salariul sau îți depozitezi economiile acolo.
Românii care retrag numerar de la bancomatele băncilor emitente ale cardurilor vor trebui să plătească noi comisioane. Dacă până recent retragerile de la ATM-urile proprii erau gratuite, situația s-a schimbat, iar majoritatea băncilor au introdus taxe pentru această operațiune.
În prezent, printre băncile care mai permit retrageri gratuite de la propriile ATM-uri se numără BCR sau CEC Bank. În schimb, pentru retragerile efectuate de la bancomatele altor bănci, comisioanele au fost întotdeauna aplicate. Cele mai ridicate costuri pentru retragerile de numerar de la bancomatele proprii sunt percepute de Raiffeisen Bank și UniCredit, scrie bugetul.ro.
Noile comisioane la retragerile de numerar.
Conform noilor politici bancare, comisioanele pentru retrageri de la ATM-urile proprii sunt următoarele:
- Banca Transilvania – 0,5% din sumă, dar nu mai puțin de 2,5 lei;
- Raiffeisen Bank – 1,5% din sumă retrasă
- UniCredit – 1,5% din sumă, dar nu mai puțin de 10 lei
- BRD și ING Bank – 1% din sumă, dar nu mai puțin de 10 lei
Pe lângă comisioanele pentru retragerea numerarului, băncile percep și taxe de administrare a contului curent. Acestea variază între 9 lei pe lună (ING Bank) și 25 de lei pe lună (CEC Bank). Raiffeisen Bank are un comision anual de administrare de 25 de lei, iar la BCR acesta poate ajunge chiar la 50 de lei, în funcție de rulajul lunar al contului.
Aceste comisioane se aplică doar la anumite tranzacții și doar la anumiți clienți.
Excepții și condiții pentru comisioane zero.
BCR continuă să ofere retrageri gratuite de numerar la ATM-urile proprii, însă doar pentru clienții care îndeplinesc anumite condiții. De exemplu, posesorii de card George Standard nu plătesc comisioane dacă încasează lunar cel puțin 1.000 de lei și efectuează minimum o tranzacție prin aplicația George sau cu cardul. În caz contrar, comisionul este de 8 lei pe lună.