Partea a X a.
Conexiunile de tip mafiot existente intre politic si justitie
Deși prevederea diurnei de detașare e veche, ea ar putea fi oricând eliminată. Sau, cel puțin, sever modificată. In acest sens, actualul ministru al Justiției, Alina Gorghiu (foto jos), a fost chestionata, de catre jurnalisti, cu privire la opinia sa despre sumele aberante pe care statul le plătește magistraților cu acest titlu. Și dacă și-a propus să schimbe ceva în această privință.
Gorghiu nu a răspuns întrebărilor care i-au fost adresate, evitand sa deranjeze cloaca asa-zisei justitii pe care o supervizeaza, cel putin oficial, pozitia adoptata fiind de „silenzio stampa”, referitor la costisitoarea diurnă de 2%.
Jocurile sunt facute la nivelul Curtii Constitutionale a Romaniei, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspectiei Judiciare si Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Alina Gorghiu reprezinta o simpla marioneta a acestora si cea care legalizeaza lacomia magistratilor.
Concret, Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, lucrează la completarea unei legi privind magistrații de legătură trimiși de România în alte țări. Diurnă de 2% pe zi, decontarea transportului local și a transportului bagajelor cu avionul, decontarea studiilor copiilor, plus alte facilități absurde se regăsesc în proiectul de lege.
Astfel, printre altele, se propune:
decontarea transportului în comun pentru familia celui trimis la post;
- o indemnizație pentru fiecare copil aflat în întreținere;
- decontarea taxei de școlarizare a copiilor, inclusiv pentru școlile private;
- indemnizație de 25% din salariul magistratului pentru soțul/soția care îl însoțește în misiunea din străinătate;
- 500 de lei/lună pentru întreținerea locuinței din țară;
- decontarea transportului pentru întreaga familie, dacă vine în concediu în țară;
- decontarea costului bagajelor pentru familia celui plecat la post;
- indemnizație de concediu;
- diurnă 2% pentru fiecare zi lucrătoare;
- o indemnizație lunară de până la 10% din salariul lunar net, pentru situația în care este acreditat și în alte state. Cuantumul indemnizației se stabilește raportat la numărul de state pentru care asigură reprezentarea, teritoriu, frecvența contactelor, complexitatea cooperării judiciare;
o indemnizație lunară în valută de 25% din salariul de bază lunar, pentru copiii aflați în întreținere permanentă în străinătate până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la terminarea studiilor preuniversitare sau universitare, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani;
- decontarea taxei de școlarizare pentru fiecare copil care urmează forme de învățământ preuniversitar în statul în care își desfășoară activitatea părintele, până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la finalizarea studiilor preuniversitare;
- o indemnizație lunară în valută de 25% din salariul de bază lunar, pentru soțul sau soția cât timp se află în întreținere permanentă în străinătate și nu realizează venituri de orice natură, inclusiv din pensie.
Dacă vor fi adoptate aceste beneficii, magistrații de legătură din România vor fi cei mai bine plătiți magistrați din Europa.
Potrivit draftului proiectului de lege consultat de Presshub, proiectul de lege în lucru la MJ modifică ordonanța de urgență 123 din 2007 privind privind unele măsuri pentru consolidarea cooperării judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene, dar numai capitolul ce privește partea financiară.
Astfel, cresc substanțial veniturile magistraților de legătură trimiși în alte state. În prezent, un magistrat de legătură trimis într-un stat al Uniunii Europene are salariul din țară la care se adaugă câteva sute de euro care reprezintă diferența dintre salariul de judecător și salariul diplomatic și chiria plătită de statul român.
Va urma.