Dintr-o „esplanadă monumentală”, planșeul de la Piata Unirii a devenit motiv de scandal între Nicușor Dan și Daniel Băluță. Edilul Sectorului 4, Daniel Băluță, a transmis în cursul zilei de luni, 14 octombrie, că începe lucrările la planșeul din inima Bucurestiului. Totuși, inițiativa sa a fost blocată de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, care s-a prezentat la fața locului, cu buldozerele, pentru a demola gardurile. În urma disputelor dintre cei doi primari, precum si dintre politiile „afiliate” fiecaruia dintre cei doi certareti ( ca asa este in Romania – fiecare cu politia lui ), a fost nevoie de interventia Politiei Nationale si a Jandarmeriei ( astea ale cui mai sunt?) care, in final, au stabilit că doar instanța este cea care poate decide cine are dreptate. În final, disputa s-a încheiat atunci când Daniel Băluță a anunțat că va retrage gardurile aduse în Piața Unirii.
Si acum, atentie mare!
La inceputul lunii aprilie 2023, mass-media scria urmatoarele:
„O lucrare de infrastructură care se încadrează la categoria de mega-proiect este repararea planșeului de beton vechi de 90 de ani care susține Piața Unirii. Planșeul acoperă râul Dâmbovița pe toată lungimea Pieței. Peste el trece pasajul rutier, iar sub planșeu este situată una dintre cele mai mari stații de metrou din București. Pentru consolidarea planșeului, Ministerul Dezvoltării cere 760 de milioane de lei, adică peste 150 de milioane de euro”.
La data de 18.04.2023 (cateva zile mai tarziu) aceeasi mass-media anunta:
„Primăria Sectorului 4 din București, condusă de edilul Daniel Băluță, a scos la licitație un contract cu o valoare maximală de 840 milioane lei ( DEJA SUMA A CRESCUT CU 80 DE MILIOANE LEI ) pentru lucrări de consolidare și reabilitare a planșeului de acoperire a râului Dâmbovița în Piața Unirii, care, potrivit unei expertize este foarte vechi, 80 de ani, și în pericol de prăbușire.
Ordonanța de Urgență
Reamintim că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a decis să finanțeze refacerea planșeului din Piața Unirii prin Planul de investiții „Anghel Saligny” cu un buget de 750.751.800 de lei și a pregătit și un proiect de ordonanță de urgență în acest sens. În nota de fundamentare a documentului se face referire clară la pericolul de prăbușire prezentat de structura respectivă.
Si acum vine nucleara
Dacă necesitatea lucrărilor la planșeul Unirii nu poate fi pusă în discuție, în principiu, valoarea estimată a lucrărilor ridică ceva semne de întrebare. În expertiza sa, profesorul Cristian Claudiu Comisu a făcut și o estimare a costurilor și în cazul soluției reparării structurii, dar și dacă s-a fi optat pentru demolarea și ridicarea unui planșeu nou. Ambele variante ar fi costat cel mult 27 de milioane de lei, sigur, la valoarea din 2018, dar diferența față de suma vehiculată acum de Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, adică 750.751.800,690 lei, este imensă. De peste 27 de ori mai mult (?????!!!!!!!!).
La rândul lui, Matei Sumbasacu, de profesie inginer, fondator al ONG-ului Re:Rise – Asociaţia pentru Reducerea Riscului Seismic, nu își explică de unde vine această urgență de consolidare a planșeului Unirii tocmai acum și, drept urmare, de ce s-a pus la punct un proiect de ordonanță de urgență în acest sens. „Eu nu o văd ca pe o situație critică. Sigur că la Unirii sunt necesare lucrări, dar acestea erau la fel de necesare și în 2018 sau chiar în 2004, probabil. Totuși, nu îmi explic urgența. Se știa de mult că trebuie să expire durata de exploatare a planșeului. O astfel de lucrare trebuia planificată din timp de beneficiar, adică de Primăria Sectorului 4 și nu ar fi trebuit un OUG în acest sens. În plus, în nota de fundamentare a documentului, nu există o defalcare, pe ani, a costurilor lucrărilor așa cum ar fi normal”, a explicat Matei Sumbasacu.
ATI INTELES GOLANIA DIN PIATA UNIRII ?
Ati crezut ca cei doi smecheri se lupta pentru siguranta noastra?
Sau ca le pasa de „ nea Gogu de la cazane” ?
Le pasa, intr-adevar, dar numai de buzunarele lor. Aceasta este una dintre modalitatile prin care, aceste elemente, votate de noi, ajung de la un buget personal mediu la a fi multimilionari. Nu va uitati in declaratiile de avere. Sunt niste minciuni sfruntate. Banii lor se afla in conturi off-shore, feriti de ochii indiscreti ai….. poporului ( era sa scriu de ochii indiscreti ai autoritatilor, dar, de fapt, ei sunt autoritatile).