Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%
In contextul campaniei electorale derulate pe parcursul anului 2024, Trump a afirmat, cu subiect si predicat, că va sista sau diminua ajutorul militar destinat Kievului şi că va pleda pentru negocieri rapide între acesta şi Moscova. Însă, acum, conform declaraţiilor acordate FT (Financial Times) de trei surse despre discuţiile cu oficiali europeni, Trump ar intenţiona să continue sprijinul militar pentru Ucraina.
S-a modificat schimbarea
Consilieri ai viitorului preşedinte american, Donald Trump, le-au transmis oficialilor europeni că acesta va cere statelor membre NATO să-şi crească bugetele Apărării până la 5% din PIB, faţă de ţinta actuală de 2%, care nici aceasta nu este atinsă de o parte dintre membri, şi că intenţionează să continue să ofere Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia, scria vineri, 20 decembrie 2024, Financial Times (FT).
Conditii si taxe vamale
Una dintre sursele intervievate de această publicaţie afirmă că Trump ar fi dispus să-şi coboare această solicitare de creştere a bugetelor Apărării până la 3,5% din PIB, dar cu condiţia să obţină termeni comerciali mai favorabili pentru SUA. De altfel, Donald Trump a ameninţat, vineri, Uniunea Europeană cu taxe vamale dacă blocul comunitar nu îşi reduce excedentul comercial în relaţiile cu SUA, prin cumpărarea de mai mult gaz şi petrol american. Principalii consilieri de politică externă ai lui Trump au transmis astfel intenţiile acestuia unor oficiali europeni de rang înalt, conform unor persoane familiarizate cu aceste discuţii, în timp ce viitorul lider de la Casa Albă îşi schiţează abordarea faţă de Europa şi faţă de războiul provocat de invazia rusă în Ucraina.
Ajutor pentru Kiev
În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ţinta de 2% din PIB pentru bugetele Apărării, asumată în cadrul Alianţei. O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga, în iunie 2025. In prezent, se desfăşoară discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a cerut, săptămâna trecută, statelor membre ale Alianţei să treacă la o „mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele Apărării către 3% din PIB, motivând că „Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.
Sugestia sa corespunde şi unei solicitări exprimate anterior de Trump, care, de asemenea. le-a cerut statelor NATO să îşi crească bugetele Apărării la cel puţin 3% din PIB şi a ameninţat că ar putea lua în considerare ieşirea SUA din NATO dacă celelalte state membre „nu-şi plătesc facturile”.
„Este clar că vorbim despre 3% sau mai mult pentru summitul de la Haga”, a declarat acum pentru FT un oficial european, referindu-se la semnalele primite din partea viitoarei administraţii Trump şi la discuţiile pe acest subiect în perspectiva summitului NATO de anul viitor.