Pensiile rezerviștilor furate de generalii din Ministerul Apărării Naționale și nu numai! Generalul Cătălin Zisu nu a furat și nu a mâncat singur. Cine se aseamănă se adună.
Potrivit G4media.ro, generalul Zisu este un apropiat al generalilor Nicolae Ciucă, fost șef al Armatei Române, șefului Serviciului de Protecție și Pază, generalul Lucian Pahonțu și fostului șef al Direcției Generale de Informații a Armatei, serviciul secret al Ministerului Apărării Naționale, generalul Marian Hăpău. De altfel, generalul Ciucă apare la braț cu generalul Zisu în fotografii surprinse de paparazzi în octombrie 2024.
Ştirea iniţială.
Generalul Cătălin Zisu, colonelul în rezervă Lucian Amorăriţei şi administratorul societăţii S.C. Garden Center Grup S.R.L., Ion Olteanu, fac obiectul unui dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2022 – 2023, a unor acte de corupţie în urma cărora Ministerul Apărării a fost prejudiciat cu peste 2,4 milioane de euro.
Cei trei suspecţi au fost plasaţi, deja, sub control judiciar şi, potrivit procurorilor, ancheta vizează şi alte persoane, inclusiv pe Ștefan Zisu, fiul generalului Cătălin Zisu. De asemenea, au fost stabilite şi cauţiunile pe care cei trei trebuie să le plătească în termen de 7 zile, astfel: câte 1 milion de lei generalul Cătălin Zisu şi Ion Olteanu, administratorul societăţii S.C. Garden Center Grup S.R.L., şi 500.000 lei colonelul Lucian Amorăriţei.
Concret, procurorii Direcției Naționale Anticorupție îl acuză pe generalul de trei stele Cătălin Zisu că a decontat bani din bugetul Ministerului Apărării pentru lucrări care nu au fost efectuate la Cimitirul Militar din cazarma 3430 Bucureşti, conform contractului încheiat cu firma omului de afaceri Ion Olteanu.
Rechizitoriul Direcției Naționale Anticorupție.
„În perioada noiembrie 2022 – decembrie 2023, inculpatul gl. lt. Zisu Cătălin-Ștefăniță, în calitate de comandant al U.M. 02574 București, Comandamentul Logistic Întrunit, beneficiind de ajutorul inculpatului colonel în rezervă Amorăriței Lucian, ar fi atestat, în mod necorespunzător, realitatea executării lucrărilor pentru obiectivul de investiție publică «Extindere cimitir militar în cazarma 3430 București», în condițiile în care, doar o parte dintre acestea ar fi fost realizate în realitate, cauzându-se, astfel, un prejudiciu unității militare în cuantum de 11.959.654 de lei.
În luna martie 2022, în urma organizării unei licitații, între Unitatea Militară 02574 București, Comandamentul Logistic Întrunit, în calitate de beneficiar, reprezentată legal de comandantul unității, inculpatul gl. lt. Zisu Cătălin-Ștefăniță și SC Garden Center Grup SRL, în calitate de antreprenor, reprezentată de administratorul societății, inculpatul Ion Olteanu, s-a semnat un contract având ca obiect execuția lucrărilor aferente proiectului «Extindere cimitir militar în Cazarma 3430 București», valoarea contractului fiind de 41.676.698 de lei, inclusiv TVA.
Lucrările au vizat, între altele, desfacerea împrejmuirii existente, executare racorduri electrice subterane și rețele de apă și canalizare, construire stație de pompare a apelor pluviale, amenajare teren (spații verzi, sistematizare teren), realizare drumuri principale, alei și iluminat exterior și realizare platforme de încărcare gunoi.
În concret, s-a stabilit faptul că angajați ai S.C. Garden Center Grup S.R.L. ar fi falsificat sau ar fi determinat alți angajați să falsifice, fără vinovăție, avize de însoțire a mărfii având ca obiect transportul de pământ/moloz sau umplutură, atestând, în mod nereal, efectuarea acestor transporturi la anumite date, precum și cantitatea de pământ transportată. Aceste înscrisuri ar fi fost încredințate ulterior și folosite de către S.C. Garden Center Grup S.R.L., prin inculpatul Ion Olteanu, pentru a justifica solicitările de plată în fața autorității contractante.
Astfel, inculpatul gl. lt. Zisu Cătălin-Ștefăniță, beneficiind de ajutorul inculpatului col. (r) Amorăriței Lucian, cu toate că avea cunoștință că o parte din lucrările menționate anterior nu ar fi fost efectuate, ar fi aprobat procese-verbale de recepție provizorie, ar fi aplicat vize «Bun de plată» pe facturi emise de SC Garden Center Grup SRL și ar fi dispus decontarea facturilor emise”, spun procurorii DNA.
Deci,
pe hârtie au fost trecute lucrări care, în realitate, nu au fost executate.
Surse judiciare au declarat, potrivit sursei citate, că din probatoriul administrat în cauză, până în prezent, „se reține că există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că au fost săvârșite mai multe activități infracționale, toate subordonate interesului de a credita în mod nejustificat și nelegal antreprenorul Garden Center Grup SRL cu suma de 11.959.654,87 lei, care au implicat articole de lucrări referitoare la evacuare pământ/moloz și la pământ de umplutură (n.red. – în contextul contractului atribuit pentru extinderea Cimitirului Ghencea Militar), în condițiile în care acestea nu au fost realizate în realitate”.
Aceleași surse judiciare au mai declarat că generalul Cătălin Zisu ar fi dat acest contract în urmă cu doi ani către afaceristul Ionel Olteanu.
„Pe hârtie au fost trecute lucrări care, în realitate, nu au fost executate. Sunt percheziții în Ilfov și în județul Giurgiu, la sedii ale unor societăți comerciale. Dosarul a fost deschis la sesizarea din oficiu a procurorilor militari DNA”, au precizat sursele judiciare.
Generalul este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Prejudiciul în dosar este estimat de procurori la aproape 12 milioane de lei.
De asemenea, generalul infractor a mai fost acuzat că ar fi controlat, din umbră, clubul Steaua și că ar fi dirijat licitațiile de închiriere a stadionului Ghencea, constituirea societății pe acțiuni Societatea Comercială Fotbal Club Steaua Societate pe acțiuni, ori schimbul de terenuri dintre Gigi Becali și Ministerul Apărării Naționale.
Anchete penale cu duiumul.
L-au umflat procurorii după ce ani de zile generalul Cătălin Zisu (59 de ani), șeful Comandamentului Logistic Întrunit al Armatei, a fost amestecat în dosare penale de răsunet. Mereu a scăpat din chingile justiției, a căpătat stele pe umăr de la toți președinții, iar în urma lui a lăsat VIP-uri în cătușe. Cine l-a protejat?
Cazul generalului Zisu ar fi putut intra în atenția procurorilor de foarte multe ori, căci sunt ziariști care au scris despre acțiunile sale controversate, începând de la jumătatea anilor ’90. A fost implicat în mai multe scandaluri de natură penală începând cu prima parte a anilor 2000. Atunci era colonel și făcea parte din staful Clubului Sportiv al Armatei Steaua, potrivit EVZ.
Becali a dat Armatei un teren de 1 LEU și a primit unul de 56 de LEI.
Este de notorietate acțiunea prin care Gigi Becali a intrat în combinație cu Ministerul Apărării, în 1999, pentru un schimb de terenuri, urmată apoi de preluarea echipei Steaua ca finanțator. În ambele cazuri, Zisu a fost „miezul din dodoașcă”, chiar dacă semnătura a aparținut ministrului liberal de atunci, Victor Babiuc.
Cele 21,58 ha care au fost oferite de Gigi Becali erau în extravilanul localității ilfovene Ștefănești, iar cele 20,9 hectare ale Ministerul Apărării erau în intravilanul comunei Voluntari și erau racordate la utilități. Potrivit unei grile cu preţurile minime pe zonă în perioada 1999-2000, atașate dosarului DNA, în anul 1999 valoarea minimă a unui metru pătrat de teren în zona Ştefăneşti era de 950 lei, iar valoarea minimă a unui metru pătrat de teren în zona Voluntari era de 53.259 lei. Vorbim deci despre un raport de 1/56.
Colonelul, de atunci, Zisu activa în cadrul Direcției Administrative și Servicii a Ministerului Apărării Naționale și a participat, efectiv, la schimbul de terenuri cu Becali, fiind, de asemenea, de acord cu preluarea echipei Steaua de către Ciobanul din Pipera.
Gâtul și l-au frânt doar Victor Babiuc, ministru al Apărării Naționale, și generalul Dumitru Cioflină, fost secretar de stat în același minister și șef al Statului Major General. Babiuc a fost arestat și condamnat, iar Cioflină a fost anchetat și scos din Armată.
Cătălin Zisu a mers înainte, fără probleme. În 2003, la trei ani de la înaintarea în grad, colonelul Zisu era făcut general de președintele Ion Iliescu. Devenea cel mai tânăr general din istoria armatei. Avea doar 37 de ani.
Nu există onoare între hoți.
De la înălțimea funcției și gradului a declanșat războiul cu finanțatorul Gigi Becali, motivul constituindu-l, ca întotdeauna, banii.
Avându-l alături pe colonelul Talpan, au înființat societatea pe acțiuni Fotbal Club Steaua Societate pe Acțiuni, iar apoi au deschis proces, cerând ca Gigi Becali să nu mai poată folosi numele echipei Steaua, emblema și istoria clubului revenind Armatei.
Toate acestea, ca și un alt scandal cu profunde implicații penale în Bihor, când generalul Zisu a fost suspectat de trafic de influență, s-au terminat cu bine pentru el, șef al Direcției de Logistică și Înzestrare a Armatei. Sursele citate de presă susțineau că generalul avea protecție puternică și colabora cu procurorii ca să-i înfunde pe ceilalți sus-puși, ofițeri superiori și politicieni. A contat pentru cineva investigațiile jurnalistice? Nu.
Va urma! Averea uriașă a generalului Cătălin Zisu.
Un comentariu
Pingback: Pensiile rezerviștilor furate de generalii din Ministerul Apărării Naționale și nu numai. Episodul 2. - Vocea Noastră