NAȘUL DIN BENZINĂRIE.
Exercițiul în ale intermedierii trebuie căutat în biografia lui Marcel Ciolacu, cu un deceniu mai în urmă, în ceea ce s-ar putea numi „afacerea O.M.V. Mărăcineni”.
Doi nași și doi fini preiau, în mod miraculos, o benzinărie de la O.M.V. România Mineraloel S.R.L., companie abia intrată ca investitor la Buzău. Scurta cronologie a acestei preluări e o demonstrație de jonglerie politico-financiară.
Vara lui 2002.
O companie cu capital străin vine la Primăria Buzău cu o propunere de investiție, respectiv o asociere în care autoritatea locală să pună la bătaie un teren de 2.633 mp, chiar lângă E85, iar compania să ridice o benzinărie.
Primăria rămânea cu un comision din vânzări, compania primea dreptul de a cumpăra, într-o zi, terenul. Ca președinte al Comisiei de urbanism a Consiliului Local, Marcel Ciolacu semnează personal avizul favorabil pentru noul plan urbanistic cerut de OMV. Folosește chiar, în dreptul numelui său, prescurtarea de la jurist, deși nu își luase încă licența în Drept. Licențierea lui Ciolacu urma să se întâmple, după cum confirmă Universitatea Ecologică pentru G4Media, abia un an mai târziu, la nouă ani după terminarea facultății.
Odată dat avizul, Marcel Ciolacu votează, din postura de consilier local, pentru asocierea între primărie și investitor „în interesul municipiului”.
Contractul de asociere e semnat în septembrie 2002 și, în scurt timp, OMV începe construcția stației PECO de sub podul Mărăcineni.
Tocmai atunci, cei doi infractori, Roxana și Marcel Ciolacu, decid să-și diversifice afacerile.
În octombrie 2002, înființează DIESEL TANCK SRL, o firmă de comerț de carburant. Parteneri cu parte egală le sunt Anamaria și Bogdan Mihalcea, fiica cea mică și ginerele prefectului de atunci, Vasile Ion, fini de cununie ai familiei Ciolacu.
La trei săptămâni după înființare, firma semnează un contract prin care devine partener al OMV pentru benzinărie. Practic, investitorul își punea doar sigla și aducea carburanții, iar firma DIESEL TANCK îi vindea și își păstra un comision în funcție de cantitate.
Marcel Ciolacu însuși semnează contractul, ca administrator al firmei DIESEL TANCK, și începe treaba. Afaceristul Ciolacu primește, de asemenea, spațiu pentru a-și deschide, în nume propriu, un shop și o spălătorie pe același teren primit de la stat cu votul consilierului local Ciolacu.
După câțiva ani de profit, parteneriatul se oprește.
OMV cumpără terenul de la primărie, începe să-și vândă singură carburanții, iar firma familiei Ciolacu intră în insolvență, apoi în faliment, pentru neplata taxelor la stat – 47.524 de lei, sumă stabilită în baza facturilor emise, fără a lua în calcul cantitățile de carburanți care, în mod cert, au fost vândute fără acte.
Foto jos: Benzinăria în care firma Roxanei și a lui Marcel Ciolacu a vândut combustibilul OMV, contra unui comision, cât timp terenul a fost al Primăriei Buzău.
