Profil de politician. Marcel Ciolacu. Impostor, infractor si haimana ! Partea a VII a.
AFACERISTUL CU PĂDURI DE LA STAT
Sub paravanul micilor prăvălii din care și-ar câștiga existența, Marcel Ciolacu face, în anii 2000, câteva tranzacții la limita legii, dar foarte importante pentru conturile bancare ale firmelor sale. Una dintre ele e ceea ce azi s-ar putea numi „afacerea terenului Dedeman”.
Foto jos:
Aici se afla terenul forestier pentru care firma lui Marcel Ciolacu primea, în 2003, autorizație de defrișare, înainte chiar de a obține, în acte, pădurea.

Suntem în același an 2003, în guvernarea Năstase.
Politic, vorbim de un consilier local P.S.D., Marcel Ciolacu, omul de casă al liderului local Vasile Ion – prefectul considerat atotputernic, la acea vreme. În iunie, micul comerciant Ciolacu cumpără, în numele patiseriei LUCIA COM ’94, o pășune de 9.359 mp, în comuna buzoiană Merei. Plătește echivalentul a 260 de euro.
Apoi, acționarul Ciolacu adaugă, între altele, un cod CAEN secundar acestei firme: silvicultură și exploatare forestieră. Explicația vine curând: pe 2 decembrie 2003, LUCIA COM ’94 face o tranzacție foarte profitabilă.
Schimbă pășunea de 9.359 mp din rural cu o pădure de 9.358 mp aflată în intravilanul orașului Buzău, pe Șoseaua Nordului de azi, lângă Vamă. Pădurea e luată de la Direcția Silvică Buzău, iar contractul de schimb e semnat personal de Marcel Ciolacu. Direcția Silvică Buzău era controlată – cum e și acum – de P.S.D.
Aprobări pentru defrișare, anterior obtinerii actului de proprietate asupra pădurii. Legal, nu-i așa?
Interesant e că, la data schimbului, Garda Națională de Mediu de atunci, prin Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Cinegetic Buzău, îi dăduse deja o aprobare de scoatere a pădurii din circuitul silvic și de defrișare completă firmei LUCIA COM ’94 care nu intrase încă în proprietatea respectivului teren. Aprobarea, datată septembrie 2003, e semnată, de asemenea, de un inspector apropiat de PSD.
Așadar, să recapitulăm această cronologie cel puțin suspectă:

Ilegalități flagrante! Cine să-l ancheteze pe Ciolacu, într-o țara corupta până în „măduva oaselor”?
Acum, în 2024, am cerut Gărzii de Mediu și Gărzii Forestiere Naționale copia aprobării din septembrie 2003 și a solicitării care a precedat-o. Ni s-a răspuns oficial că, în arhiva de la Buzău, documentul cu numărul de înregistrare indicat nu se mai găsește, dar apare menționat în diverse registre.
Am văzut însă documentul de aprobare a defrișării în dosarul cadastral al proprietății. Oficial, terenul primea aviz de defrișare „în scopul realizării unui sediu pentru activități de comisionariat vamal și a unui parking”. Doar că firma familiei Ciolacu nu a făcut niciuna dintre aceste investiții.
L-a închiriat parțial unei stații mobile de distribuție de carburanți, i-a dat imediat o fâșie lui Vasile Ion contra unei sume care îi acoperea de cinci ori întreaga „investiție” făcută în pășune, iar în decembrie 2015 a vândut restul terenului defrișat unui retailer de materiale de construcții. LUCIA COM ’94 a încasat atunci 438.476 de euro (cu TVA). De 1.700 de ori mai mult decât plătise inițial pe pășunea dată la schimb.
La finalul anului 2015, firma declara, astfel, cel mai mare profit al său din toate timpurile.
Marcel Ciolacu era deputat și acționar, Roxana Ciolacu – director al LUCIA COM ’94, iar Daniel Ciolacu semna contractul de vânzare – cumpărare în calitate de administrator.
Fără a se ști de această vânzare la vremea respectivă, ziarul „România Liberă” observă miracolul contabil că o patiserie din Buzău reușește să scoată profit mediu net de 27.000 de euro pe lună și îl întreabă pe viceprim-ministrul de atunci, Marcel Ciolacu, de unde vin banii și unde s-au dus. Răspunsul său e scurt, dar elocvent: „Nu știu, nu eu administrez firma”.
Va urma !