FOTO: Secretul ”Primăverii Arabe”: un zăcământ submarin de gaz de 1,7 miliarde de barili de petrol şi 122 de trilioane de metri cubi de gaz!
Sinteza partea I.
- „Primavara Araba”
- Bogatiile Mediteranei.
- Nimeni nu pierde. Cu exceptia poporului sirian.
Partea a II a.
FUGA LUI BASHAR AL ASSAD. PUTIN SI TRUMP AU CAZUT LA PACE.
Detalii despre fuga lui Bashar al-Assad din Siria. Rusia l-a convins pe dictator că va pierde lupta cu rebelii.
Cu forțele de opoziție siriene înaintând rapid spre capitala Damasc, soarta președintelui Bashar al-Assad a fost aproape exclusiv în mâinile Rusiei, în timp ce armata sa se prăbușea fara ajutorul tarului Putin.
Rusia l-a convins pe Bashar al-Assad că va pierde lupta împotriva grupărilor armate conduse de fosta ramură al-Qaeda, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), grupare terorista sustinuta de SUA, și le-a oferit, lui și familiei sale, trecerea în siguranță in Rusia si obtinerea statutului de refugiat politic, susțin mai multe persoane din anturajul apropiat al fostului presedinte sirian, care au preferat să vorbească sub protecția anonimatului.
Serviciile secrete rusești au organizat fuga lui Bashar al-Assad.
Agenți ai serviciilor secrete rusești au organizat evadarea presedintelui sirian, transportându-l pe Assad de la baza aeriană din Damasc catre baza aeriană rusă Hmeimim, din oraşul de coastă sirian Latakia şi, de acolo, la Moscova. Familia lui Assad, soţia, Asma, şi cei trei copii ai lor, îl aşteptau deja în capitala rusă, potrivit a trei foşti colaboratori apropiaţi şi a unui oficial regional de rang înalt.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care a participat sâmbătă şi duminică, 7 si 8 decembrie 2024, la forumul de la Doha din Qatar, a condus efortul diplomatic de a-l salva pe Assad, cerând Turciei şi Qatarului să profite de legăturile lor cu HTS pentru a asigura evacuarea liderului sirian, în siguranţă, în Rusia, au declarat doi oficiali regionali.
Trei dintre surse au declarat că Turcia şi Qatarul au făcut aranjamente cu HTS pentru a facilita plecarea lui Assad, în ciuda afirmaţiilor oficiale ale ambelor ţări că nu au avut contacte cu HTS, care este desemnată de SUA şi ONU drept organizaţie teroristă. Moscova s-a coordonat, de asemenea, cu statele vecine pentru a se asigura că un avion rus care părăseşte spaţiul aerian sirian cu Assad la bord nu va fi interceptat sau vizat de tiruri, au declarat trei dintre surse.
Final de regim.
Intervenția de a-i duce în exil pe dictatorul sirian și pe familia sa a pus capăt guvernării de peste jumătate de secol a dinastiei Assad, după ce Bashar i-a succedat tatălui său Hafez, care a fost președinte din 1971 până la moartea sa, în 2000.
La câteva ore de la fuga lui Assad, teroristii au cucerit Damascul, fără opoziție, și au proclamat victoria în conflictul sirian care s-a desfasurat pe parcursul a 14 ani. Vladimir Putin nu a vorbit public, până acum, despre prăbușirea regimului Assad.
„Acesta a fost controlul pagubelor”, a spus Ruslan Pukhov, șeful Centrului de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor din Moscova, un think-tank de apărare și securitate. El a spus că a fost„foarte logic” ca Rusia să-i spună lui Assad să renunțe, pentru că voia să evite o baie de sânge în care liderul sirian ar fi avut aceeași soartă ca și fostii lideri arabi Muammar al-Gaddafi , din Libia, sau Saddam Hussein, din Irak, ultimul fiind spânzurat în 2006, în urma unui proces, similar cu cel al lui Nicolae Ceausescu, din 25 decembrie 1989.
Rusia și Iran au refuzat să intervină militar
Assad a fost la Moscova pe 28 noiembrie, la o zi după ce forţele rebele siriene au atacat provincia nordică Alep şi au avansat fulgerător în întreaga ţară. Rugăminţile sale la Kremlin, pentru o intervenţie militară, s-au lovit de urechi surde, pentru că Putin nu a fost dispus să intervină, au declarat trei diplomaţi regionali. Ulterior, la revenirea in tara, Bashar „le-a spus comandanţilor şi asociaţilor săi că va veni sprijin militar. I-a minţit. Mesajul pe care l-a primit de la Moscova a fost negativ”, a spus Hadi al-Bahra, şeful principalei forţe de opoziţie siriană din străinătate.
La patru zile după această călătorie la Moscova, pe 2 decembrie, ministrul iranian de externe Abbas Araqchi s-a întâlnit cu Assad la Damasc. În acel moment, rebelii din gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) preluaseră deja controlul asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Siria, Alep, şi se îndreptau spre sud, în timp ce forţele guvernamentale erau în colaps.
Assad a fost vizibil afectat în timpul întâlnirii şi a recunoscut că armata sa era prea slăbită pentru a organiza o rezistenţă eficientă, a declarat pentru Reuters un diplomat iranian de rang înalt. Cu toate acestea, Assad nu a cerut niciodată Teheranului să desfăşoare forţe în Siria, potrivit a doi oficiali iranieni de rang înalt, care au declarat că liderul sirian a înţeles că Israelul ar putea folosi orice astfel de intervenţie ca motiv pentru a viza statul iranian.