Rusia și China își extind influența!
Rusia și China își extind influența, puterea economică, politică și militară!
BRICS se extinde cu una dintre cele mai populate țări ale lumii. Aderarea, la un an după depunerea cererii oficiale.
Brazilia a anunţat luni, 06 ianuarie 2025, că Indonezia se alătură, oficial, BRICS, ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor emergente majore, din care mai fac parte Rusia, Iran, China şi Africa de Sud, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Notă: O piață emergentă este, de obicei, considerată economia unei țări care se află intr-un anumit stadiu de dezvoltare, are o piață de capital reglementată si eficientă, iar veniturile populației sunt în creștere, dar se află, în continuare, sub media țărilor dezvoltate.
Indonezia, a patra cea mai populată ţară din lume, îşi exprimase, anterior, dorinţa de a se alătura BRICS, ca mijloc de consolidare a economiilor emergente şi de promovare a intereselor aşa-numitului Sud Global.
Brazilia, ce deţine preşedinţia BRICS în 2025, a menţionat că statele membre au aprobat, prin consens, aderarea Indoneziei, la summitul din 2023 de la Johannesburg.
Brazilia a precizat că cererea Indoneziei a primit undă verde din partea BRICS în 2023, dar ţara asiatică a solicitat să adere după alegerile prezidenţiale din 2024. Noul preşedinte Prabowo Subianto şi-a preluat mandatul în octombrie.
„Indonezia împărtăşeşte cu ceilalţi membri ai grupului sprijinul pentru reformarea instituţiilor de guvernanţă globală şi contribuie pozitiv la adâncirea cooperării în Sudul Global”, a transmis guvernul brazilian.
Din BRICS+ mai fac parte Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite.
În toamna anului trecut, și-au arătat interesul pentru aderarea la BRICS și Turcia, care ar fi prima țară membră NATO ce se va înscrie în organizație, precum și Serbia, țară care este candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
Rusia şi China îşi extind influenţa în Est: Bangladesh va plăti Moscovei în yuani echivalentul a 300 de milioane de dolari pentru o centrală nucleară.
Bangladesh a fost de acord să plătească Rusiei aproximativ 300 de milioane de dolari, în yuani, pentru a achita plata pentru construirea unei centrale nucleare în apropierea capitalei Dhaka, potrivit a doi oficiali familiarizaţi cu această chestiune, conform Bloomberg.
Mecanismul de plată a fost finalizat în cadrul unei întâlniri de săptămâna trecută, au declarat oficialii. Iniţial, Rusia a refuzat să accepte plata în yuani din cauza îngrijorărilor legate de posibilele pierderi din conversia valutară şi a insistat asupra plăţilor în ruble, au spus persoanele respective.
Proiectul de energie nucleară este esenţial pentru viitoarea securitate energetică, în condiţiile în care Bangladesh se confruntă cu pene frecvente de electricitate şi cu o cerere în creştere din partea întreprinderilor şi a gospodăriilor.
Centrala electrică în valoare de 12,65 miliarde de dolari din districtul central Pabna, la aproximativ 140 de kilometri vest de Dhaka, este construită cu ajutorul companiei atomice de stat Rosatom din Moscova şi a fost finanţată printr-un împrumut rusesc.
Această tranzacţie vine în contextul în care ţările din lumea emergentă încearcă să reducă dependenţa de dolar. China şi India s-au numărat printre cele mai vocale în ceea ce priveşte consolidarea monedelor locale, mai ales într-un moment în care tot mai multe guverne consideră sancţiunile americane ca fiind o înarmare a dolarului, despre care spun că adaugă o presiune inutilă asupra propriilor decizii.
Rusia face în continuare presiuni asupra Bangladeshului pentru un sistem de plată alternativ pentru comerţ şi afaceri, au declarat oficialii.
Moscova ceruse Bangladeshului să deschidă un canal de plată direct între băncile lor centrale, pentru a facilita transferurile de fonduri îngreunate de sancţiunile impuse Moscovei din cauza războiului din Ucraina.
De asemenea, a propus ca Dhaka să ia în considerare o serie de propuneri, inclusiv un acord de schimb valutar, utilizarea rublei în decontările comerciale şi activarea sistemului de mesagerie al Băncii Rusiei pentru a facilita comerţul şi investiţiile bilaterale.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.