HARBURI IN VALOARE DE 65 DE MILIARDE DE DOLARI SUA.
Foto: Un avion F-35 abia ieșit din fabrică s-a prăbușit imediat după realimentare/Pilotul transfera aeronava către Armata SUA pentru introducerea în serviciu
Un pret colosal pentru un popor sarac
Vineri, 15 noiembrie 2024, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru realizarea capabilității operaționale de apărare aeriană prevăzută în Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35”, Faza I, și unele măsuri privind derularea contractelor Guvern la Guvern specifice Programului Foreign Military Sales (PL-x 636/12.11.2024).
România va plăti 6,5 miliarde de dolari.
Fondurile necesare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale, sau prin împrumuturi ori garanții de împrumuturi oferite de Guvernul SUA sau printr-o combinație a acestora.
In treacat fie spus, un pret foarte mare pentru o aeronava de lupta, respectiv F-35, care, tot in treacat fie spus, a avut zborul inaugural la data de 15 decembrie 2006. Deci, vechimea avionului este de 18 ani, perioada in care, inamicul de serviciu al Romaniei, adica Rusia, a progresat incredibil din punct de vedere tehnologic. Vom aborda acest aspect in partea a II a a materialului.
Teapa tipic transoceanica.
Ce spune Elon Musk despre avioanele de lupta F-35
Elon Musk și-a îndreptat atenția către avioanele de luptă F-35 și nu este impresionat. Cel mai bogat om din lume – care deține SpaceX, singurul furnizor de lansări spațiale americane de încredere – a aruncat o umbră asupra celui mai scump program de armament din istorie într-o postare pe X.
Programul F-35, eșec total!
Retineti! Nu aeronava F-35 este un esec total, ci intregul pogram F-35 este caracterizat ca fiind un dezastru.
Concret
Noile F-35 care ies de pe linia de asamblare din Fort Worth au capacități de luptă limitate. Avioanele deja aflate în serviciu au demonstrat o lipsă de fiabilitate de-a dreptul alarmantă
Musk are absolută dreptate. Poporul american trebuie să conștientizeze faptul că programul F-35 este un eșec total, subliniază Responsible Statecraft. Majoritatea oficialilor din domeniul securității naționale nu vor spune asta în termeni atât de direcți – și, evident, nici directorii de la Lockeed Martin
Pentru un program aflat în dezvoltare de mai bine de 23 de ani, cu un cost de aproape 300 de miliarde de dolari până acum, americanii au primit puțin în schimb.
Lipsă de fiabilitate de-a dreptul alarmantă
Noile F-35 care ies de pe linia de asamblare din Fort Worth au capacități de luptă limitate. Se pare că inginerii vor avea nevoie de ani pentru a finaliza hardware-ul și software-ul necesar. Avioanele deja aflate în serviciu au demonstrat o lipsă de fiabilitate de-a dreptul alarmantă. În tot anul 2023, flota F-35 a reușit doar un procent de 30% capacitate de misiune completă.
Potrivit RS, F-35 s-a dovedit a fi o aeronavă ”profund defectuoasă”, care pune în pericol securitatea națională. Concentrarea atenției asupra impactului economic al programului este pur și simplu o încercare disperată de a împiedica Congresul să taie finanțarea.
Valoarea militară a unui program de armament este singura justificare validă pentru cheltuielile sale. Dacă cineva simte nevoia să apere un program, argumentul ar trebui să se bazeze pe eficacitatea demonstrată a armamentului și pe centralitatea în apărarea națională. Dacă o armă extrem de scumpă nu funcționează sau nu poate fi achiziționată în numărul necesar, atunci care este scopul?
Anularea programului în întregime ar fi foarte dificilă din cauza tuturor implicărilor externe încă de la început. Dar limitarea producției până când inginerii rezolvă problemele, poate trimite semnalul corespunzător industriei de apărare că status quo-ul este intolerabil.
Concluzie decenta
Partenerul strategic ne-a impus o taxa de protectie de 65 de miliarde de dolari SUA, pentru niste harburi, asa cum au fost caracterizate, eufemistic, de catre un specialist american in domeniu aeronautic – Elon Musk.