Adevăratul motiv al demisiei lui Klaus Iohannis! Presa din Europa dezvăluie adevăratul motiv al demisiei lui Klaus Iohannis: Vizita omului lui Trump la București.
După vizită trimisului special american Richard Grenell la București, președintele român Klaus Iohannis a demisionat, în timp ce la Washington au apărut date privind influența administrației Biden asupra sistemului judiciar românesc, scriu jurnaliștii europeni.
Duminică, 9 februarie 2025, la solicitarea lui Donald Trump, s-a aflat la București trimisul special al Casei Albe, Richard Grenell. Grenell s-a deplasat în România pentru discuțîi cu liderii instituționali ai țării, cu o zi înainte că președintele Klaus Iohannis să își anunțe, în mod neașteptat, demisia.
Acest anunț a venit în ciuda declarației sale din 3 februarie, când afirmase categoric că nu va demisiona sub nicio formă înainte de alegerile prezidențiale programate pentru luna mai.
„Decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona a fost, fără îndoială, grăbită de dorința de a preveni o cerere oficială de suspendare din partea partidelor de opoziție. Totuși, există puține dubii că fostul președinte nu fusese deja avertizat de nouă administrație Trump că Washingtonul nu va sprijini alte acțiuni antidemocratice sau neoliberale la care a fost părtaș“, notează jurnaliștii italieni.
Potrivit presei europene, intervenția promovată de Comisia Europeană, care a dus la anularea alegerilor prezidențiale din România, a fost unul dintre cele mai evidente exemple prezentate de vicepreședintele american J.D. Vance în discursul său istoric din 14 februarie, susținut la Conferința Internațională pentru Securitate de la München.
Însă acesta nu a fost singurul demers al noii administrații americane în legătură cu situația din România. În vizita sa din România, Grenell a denunțat modul în care administrația Biden, cu sprijinul Uniunii Europene, ar fi încercat să saboteze conservatorii și candidații acestora, inclusiv în cazul României.
Ulterior, începând cu 12 februarie, președintele Senatului, Ilie Bolojan, a preluat funcția de președinte interimar al României, iar pe 13 februarie s-a adresat pentru prima dată românilor, asigurându-i de angajamentul său de a „garanta stabilitatea economică, socială și politică a țării… și organizarea unor alegeri corecte și transparente! Votul este fundamentul democrației.”
Justiția din România, influențată de axa răului Joe Biden-Ursula von der Leyen.
Însă acesta nu a fost singurul demers al noii administrațîi americane în legătură cu situația din România. În vizită sa din România, Grenell a denunțat modul în care administrația Biden, cu sprijinul Uniunii Europene, au sabotat conservatorii și candidații acestora din întreaga Europă, inclusiv în cazul României.
Potrivit *New York Sun*, acuzațiile au fost formulate în cadrul unei analize privind acțiunile diplomatice externe ale Casei Albe din perioada administrației Biden.
Informațiile, deși actualizate doar până în primăvara anului 2024, ar indica o influență directă a lui Joe Biden asupra sistemului judiciar din România, „nu pentru consolidarea independenței acestuia, ci pentru a-l transformă într-un instrument împotriva partidelor conservatoare și, foarte probabil, împotriva candidatului independent Călin Georgescu, care a câștigat primul tur pe 24 noiembrie anul trecut“, notează presă din Italia.
Jurnaliștii La Nouva Bussola Quotidiana consideră că evenimentele petrecute în România la finele anului trecut au fost un „puci’ desfășurat sub egida Uniunii Europene și revendicat de fostul comisar european Thierry Breton, cu sprijinul administrației Biden“.
Până în prezent, suspiciunile care au dus la anularea votului exprimat de milioane de cetățeni și temerile europene privind o posibilă interferență rusă în alegeri au rămas fără nicio dovadă concretă.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.