Donald Trump vs. Crima Organizată din Statele Unite!
După ce i-au ‘frăgezit bine’ pe infractori, i-au deportat din SUA cu forțe armate.
Administraţia Trump a deportat, în El Salvador, alţi 17 membri ai bandelor criminale din Statele Unite, a declarat Departamentul de Stat American, în ciuda opoziției Organizațiilor NonGuvernamentale soroșiste, privind mutarea infractorilor în închisoarea din America Centrală.
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că grupul include „criminali şi violatori”, membri ai bandelor Tren de Aragua şi MS-13.
Oficialii guvernului salvadorian au declarat pentru BBC că au inclus un amestec de venezueleni şi salvadorieni.
La începutul acestei luni, o instanţă a ordonat oprirea deportărilor efectuate în temeiul Legii Duşmanilor Străini, o lege din 1798 folosită anterior doar în timp de război.
Cu toate acestea, mass-media americană, citând surse din administraţie, a raportat că deportările recente au fost făcute în conformitate cu legile generale privind imigraţia.
Președintele din El Salvador prezintă imagini cu deportarea.
Într-o postare pe X, preşedintele El Salvador, Nayib Bukele, a distribuit un videoclip care arată bărbaţi încătuşaţi care sunt încărcaţi într-un avion, înainte de a li se aplica „corecția” necesară în celulele de închisoare, informează News.ro.
„Toţi indivizii sunt criminali confirmaţi şi infractori de profil înalt, inclusiv şase violatori de copii”, a scris el. „Această operaţiune este un alt pas în lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate”.
Preşedintele Trump a repostat mesajul, a dat vina pe administraţia predecesorului său, Joe Biden, pentru că le-a permis deportaţilor să intre în Statele Unite şi i-a mulţumit lui Bukele pentru că „le-a oferit un loc atât de minunat în care să trăiască”.
Cine este Nayib Bukele, prietenului lui Trump!
Scurt istoric al crimei organizate din El Salvador.
De la sfârșitul anilor 1970 până la începutul anilor 1990, El Salvador a fost în centrul atenției internaționale, datorită războiului său civil și a implicării Statelor Unite în conflictele sale interne. Războiul, care a înfruntat o insurgență de stânga capabilă din punct de vedere militar și politic împotriva forțelor armate salvadorene, susținute de CIA, a fost cauzat de decenii de guvernare represivă, dominată de militari și de o inegalitate socială profundă.
În urma acordurilor de pace din 1992, mediate de Națiunile Unite , țara a început să se recupereze după ani de tulburări politice și economice.
Însă, criminalitatea vertiginoasă, creșterea economică slăbită și inegalitatea socială persistentă au împiedicat și mai mult reconstrucția completă postbelică.
Cele mai multe dintre crimele violente din El Salvador au fost comise de MS-13 și de banda 18th Street (Barrio 18), importate americane – ambele formate în Los Angeles în anii 1980 de refugiați din războiul civil care au fost în cele din următorii deportați înapoi în El Salvador.
Într-o țară care a ieșit provizoriu din acel conflict brutal, bandele și-au crescut rândurile prin recrutarea forțată a tinerilor. Ei au controlat teritorii vaste și au forțat pe toți – de la vânzătorii ambulanți din clasa muncitoare până la companiile mari – să plătească „chirie” sau taxe de extorcare.
Mafioții au ucis cu impunitate.
Salvadorienii au fost împușcați pentru că nu au traversat strada, pentru că au privit o fracțiune de secundă prea mult la sora cuiva, pentru că au fost pur și simplu în locul nepotrivit la momentul nepotrivit.
In anul 2015, rata de omucideri din El Salvador a atins vârful la 107 crime la 100.000 de oameni si a scăzut la 38 de omucideri la 100.000 de persoane până în 2019, încă una dintre cele mai ridicate din lume. Gangurile controlau părți din El Salvador și le-au ordonat proprietarilor de afaceri să plătească chirie pentru protecție sau să se confrunte cu violență. La începutul anului 2019, în El Salvador existau aproximativ 67.000 de membri ai bandei.
În perioada 25 – 27 martie 2022, bandele din El Salvador au comis 87 de omucideri; 62 au fost comise numai pe 26 martie, cea mai mortală zi din istoria Salvadoriei de la sfârșitul Războiului Civil din Salvador (1979–1992).
Nayib Bukele a câștigat alegerile prezidențiale din El Salvador cu sloganul „Sunt destui bani când nimeni nu fură”.
La data de 1 iunie 2019, Nayib Armando Bukele Ortez, foto jos, a devenit cel de-al 81-lea președinte al El Salvador, precum și cel mai tânăr președinte al țării la vârsta de 37 de ani, candidand pe listele propriului partid, Nuevas Ideas, pe care l-a infiintat la 25 octombrie 2017.
În timpul campaniei sale prezidențiale, Bukele, folosindu-se de o rețea de YouTuberi si bloggeri au folosit sloganuri precum „Sunt destui bani când nimeni nu fură” și „Întoarceți ceea ce a fost furat”.
Sfârșitul crimei organizate din El Salvador.
În timpul președinției, 2019 – 2024, Bukele a adoptat politici dure împotriva criminalității, pe care oamenii de știință le-au caracterizat drept reducerea cu succes a activității bandelor și a crimelor violente.
Pe 19 iunie 2019, Bukele a anunțat că guvernul său va implementa un Plan de control teritorial de securitate în șapte faze, care urmărea să perturbe finanțele bandelor.
La scurt timp, Bukele a implementat Planul de control teritorial, iunie 2019, un program anti-bandă, care a urmărit să reducă rata de omucidere in tara de 38 la 100.000 de oameni. Omuciderile au scăzut cu 50 la sută în timpul primului an de mandat al lui Bukele, pe care el l-a atribuit planului.
Prima etapă, cunoscută sub numele de „pregătire”.
A cerut ca membrii forțelor de securitate ale țării — Forțele Armate din El Salvador și Poliția Națională Civilă (P.N.C.) — să fie staționați în 12 dintre cele 262 de municipalități ale țării, în locații în care bandele erau cunoscute pentru a colectarea chiriei. Guvernul a implementat, de asemenea, o stare de urgență temporară în cele 28 de închisori ale țării, punându-le în blocare și interzicând vizitatorii.
Faza a doua a planului, cunoscută sub numele de „oportunitate”.
A început în iulie 2019 și a cerut crearea de programe și inițiative pentru a preveni implicarea în activități criminale a tinerilor predispuși la infracțiuni. Programele și inițiativele au inclus crearea de burse, construirea de școli și centre sportive și îmbunătățirea asistenței medicale. Bukele a înființat Unitatea de revitalizare a țesăturii sociale pentru implementarea acestei etape.
Faza a treia, cunoscută sub numele de „modernizare”.
A început în august 2019 și a cerut îmbunătățirea echipamentelor utilizate de forțele de securitate ale țării; a inclus eliberarea de noi arme, echipamente, elicoptere și drone pentru forțele de securitate.
Faza a patra, cunoscută sub numele de „incursiune”.
A început în iulie 2021, când forțele de securitate au început să patruleze în zonele cu o prezență mare a bandelor, care erau considerate greu de accesat.
Faza a cincea, cunoscută sub numele de „extracție”.
A început în noiembrie 2022. Forțele de securitate au primit ordin să „înconjure orașele mari și să extragă teroriștii [membrii bandelor] care se ascundeau în cadrul comunităților, fără a le oferi nici cea mai mică posibilitate de evadare”.
Faza a șasea, cunoscută sub numele de „integrare”.
A început în septembrie 2023, când Bukele a stabilit Directorul național de integrare pentru combaterea sărăciei și a șomajului.
Detaliile despre faza a șaptea, care nu a fost încă implementată, nu sunt cunoscute public.
Declararea stării de urgență.
După masacrul din 25 – 27 martie 2022 în care au fost implicate gruparile de criminalitate organizata, Bukele a inițiat o represiune la nivel național împotriva bandelor .
Acest lucru a dus la arestarea a peste 82.500 de persoane cu presupuse afilieri la bande, până în octombrie 2024, cu peste 12.000 încarcerați la noul Centru de izolare a terorismului . Rata de omucideri a țării a scăzut la 2,4 omucideri la 100.000 în 2023, a doua cea mai scăzută din America (după Canada ).
După o creștere a omuciderilor în martie 2022, Bukele a cerut Adunării Naționale să aprobe măsuri de urgență care suspendă dreptul de asociere, dreptul de a fi informat cu privire la motivul arestării și dreptul la consiliere juridică .
Mai mult, măsurile au dat autorităților puterea de a monitoriza comunicările oricărei persoane suspectate de apartenență la bande. În iulie, El Salvador și-a revendicat prima zi din mai bine de doi ani, fără omucideri. Activitatea bandelor și rata omuciderilor au scăzut dramatic, iar umbra violenței și extorcării a fost ridicată din viața de zi cu zi în mare parte a țării.
Pe de altă parte, până în februarie 2024, aproximativ 75.000 de salvadoreni (aproximativ 1% din populația țării) au fost arestați și încarcerați.
Rata omuciderilor din El Salvador a scăzut în fiecare an de la președinția lui Bukele, o tendință descendentă care a început în 2016, cand Nayib Bukele era primar al capitalei San Savador.
Potrivit guvernului salvadorian, rata omuciderilor din țară a fost de 38 la 100.000 de oameni în 2019; 19,7 la 100.000 în 2020; 17,6 la 100.000 în 2021; 7,8 la 100.000 în 2022 și 2,4 la 100.000 în 2023 – a doua cea mai scăzută rată a omuciderilor din America , după Canada.
Din martie 2022, atunci când Bukele a declarat stare de urgență, forțele de securitate au închis peste 75.000 de persoane. Cifrele sunt incredibile: în El Salvador, 1 din 45 de adulți se află la închisoare. Între timp, guvernul a recunoscut că cel puțin 7.000 dintre ei au fost reținuți din greșeală și au fost eliberați, potrivit AP.
Războiul purtat de Bukele împotriva crimei organizate a distrus aproape în totalitate bandele de stradă care au terorizat populația timp de mai multe decenii.
Alți lideri din regiune au luat aminte de ceea ce se întâmplă în El Salvador și concep planuri pentru a adopta și în țările lor o parte din măsurile drastice impuse de Bukele. Dar condițiile care i-au permis lui Bukele să aibă așa un succes și să devină atât de popular sunt unice El Salvadorului și ar fi imposibil de exportat în alte țări.
În timp ce alte țări precum Honduras, Ecuador sau Chile se confruntă cu o explozie a actelor de violență comise de bandele de infractori, oamenii din aceste țări îl susțin pe Bukele și își doresc ca cineva ca el să vină și la ei să îndrepte lucrurile – în Chile, 78% din populație îl susține pe Bukele. Nu este de mirare de ce modelul dur aplicat de Bukele împotriva infractorilor este atât de popular: în 2021, în America Latină se găseau 38 dintre cele mai periculoase 50 de orașe din lume. În această regiune, care reprezintă doar 8% din populația globului, au loc o treime din crimele comise în toată lumea.
Bukele controlează acum toate puterile statului.
Națiunea de 6,4 milioane de oameni este condusă ca un stat polițienesc. Soldații și ofițerii de poliție ridică deseori oameni de pe stradă și îi țin la închisoare pe termen nelimitat fără să ofere explicații sau să le permită accesul la avocați. Deținuții sunt torturați, iar persoanele care critică guvernul sunt amenințate cu urmărirea penală și jurnaliștii sunt monitorizați în permanență.
Bukele a început să destructureze găștile negociind cu liderii lor, potrivit jurnaliștilor de investigații și a unei anchete conduse de un fost procuror general din El Salvador. După masacrul din 26 martie 2022, când bandele de criminali au ucis 62 de persoane într-o singură zi, Bukele a schimbat tactica și i-a arestat în masă pe toți membrii acelor găști. Grupările de infractori s-au prăbușit, dar mulți oameni nevinovați au ajuns la închisoare.
Ca răspuns la criticii care avertizează că El Salvador se îndreaptă către autoritarism, el a proclamat , „nu înlocuim democrația pentru că El Salvador nu a avut niciodată democrație”. Liderul care s-a autointitulat cândva „cel mai tare dictator al lumii” se laudă acum că este „ regele filosof al țării sale ”.
In urma acestor actiuni, in prezent, familiile cu copii din capitala țării, San Salvador, se pot plimba din nou în siguranță prin parcuri și pot traversa fostele granițe ale cartierelor controlate în trecut de bandele de criminali. Centrul orașului, care timp de mulți ani era aproape gol după lăsarea serii, este acum foarte animat până noaptea târziu. El Salvador, care a făcut tranziția înspre un stat democratic în anii ’90, și-a schimbat între timp direcția.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Un comentariu
Pingback: Europeni cretini! - Vocea Noastră