Florin Lazăr Vlădică, Directorul Oficiului pentru Informații Integrate.
După două numiri interesante în echipa sa de la Cotroceni, respectiv consilierii prezidențiali Cristian Diaconescu și Dacian Cioloș, școliți pe la universitățile oficiale și neoficiale ale lui Soroș, președintele interimar Ilie Bolojan a făcut o mutare bulversantă: Florin Lazăr Vlădică a devenit director al Oficiului pentru Informații Integrate.
Cine este șeful Informațiilor integrate de la Cotroceni.
Florin Lazăr Vlădică, fost angajat și reprezentant al lui Frank Timiș în Africa, un afacerist fără scrupule, aflat în spatele proiectului cu cianuri de la Roșia Montană, condamnat pentru trafic de droguri în Australia în anii ’80. De asemenea, Frank Timiș a fost implicat în afaceri murdare în Africa, cu venituri financiare spectaculoase, rezultate din exploatarea mineralelor rare și petrol sau din vânzarea de armament.
DeFapt.ro a obținut mai multe fotografii, făcute în 2021, care-l înfățișează pe Florin Lazăr Vlădică în timp ce inspecta terenuri din Senegal pentru așa-zisele afaceri agricole ale controversatului personaj australian de origine română Frank Timiș.
Vlădică a fost numit de președintele interimar, Ilie Bolojan, în funcția de consilier de stat, director al Oficiului pentru Informații Integrate.
Din această postură, Vlădică va stabili prioritățile din activitatea serviciilor de informații și va planifica nevoile de intelligence pentru securitatea națională.
O decizie ciudată, în condițiile în care Florin Vlădică a fost implicat în mai multe afaceri controversate cu armament, atât în calitate de șef al Departamentului pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării, cât și ca reprezentant al unor mari companii străine de echipamente militare.
Șase ani fără nimic în Curriculum Vitae după licență.
Florin Lazăr Vlădică este un personaj obscur, cu un Curriculum Vitae care ridică numeroase semne de întrebare.
Din informațiile făcute publice de el, aflăm că, în 1996, Vlădică a obținut licența în Biotehnologie la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.
Apoi, timp de șase ani, nu a avut nici un serviciu. Dar, în 2002, a fost numit direct președinte al Consiliului de Administrație Agrotim S.A. Timișoara, o companie pentru care nu mai lucrase până atunci.
Racolat de Tender pentru Africa.
În perioada 2005 – 2009, Vlădică susține că a desfășurat activități pe cont propriu, în țară și în străinătate. Nu se știe public, însă, nici ce activități a prestat și nici cine l-a plătit.
Actualul șef al Informațiilor de la Cotroceni a fost racolat, în iunie 2010, de controversatul afacerist Ovidiu Tender, care l-a angajat la firma Prospecțiuni S.A. pentru a se ocupa de afacerile sale din Senegal.
Principala atribuție de serviciu a lui Vlădică era managementul firmelor Tender Africa și Bafoundou Ressources, înființate de afaceristul român în Dakar. Vlădică a părăsit firma Prospecțiuni S.A., în martie 2017.
Ovidiu Tender, este un antreprenor român, al cărui nume este legat de fosta Securitate comunistă, condamnat pentru corupție și acuzat de spălare de bani. Cel în cauză acționează și în Africa pe linia exploatării mineralelor rare, a petrolului și a comerțului cu armament.
Grindeanu l-a luat din Africa și l-a băgat în Ministerul Apărării Naționale.
Experiența din Africa la firmele lui Tender a fost foarte relevantă pentru premierul Sorin Grindeanu, actualul ministru al Transporturilor, care l-a numit pe Vlădică șef al Departamentului pentru Armamente, cu rang de secretar de stat, în Ministerul Apărării. Decizia de numire a fost emisă în data de 27 martie 2017.
DeFapt.ro a dezvăluit că, la două luni după ce a preluat funcția de șef al Departamentului pentru Armamente, Florin Vlădică a demarat pe repede înainte procedura de achiziție a sistemelor de rachete Patriot, de la firma americană Raytheon.
O afacere de 3,9 miliarde de euro, păguboasă pentru statul român: contractul a fost negociat fără clauze de offset, care ar fi obligat compania americană Raytheon să investească minimum 80% din valoarea contractului în industria românească de apărare.
Dăncilă l-a dat afară după contractul Patriot/Raytheon.
În urma derulării acestei afaceri controversate, Vlădică a fost eliberat din funcție pe 31 ianuarie 2018, după zece luni la Departamentul pentru Armamente, de către premierul Viorica Dăncilă.
Dar actualul șef al Informațiilor de la Cotroceni nu a stat pe tușă: a fost imediat angajat de către Raytheon, compania americană căreia îi acordase contractul pentru rachete Patriot și care îi era datoare cu o sumă egală cu 80% din 3,9 miliarde de dolari pe care americanii ar fi trebuit să o investească în industria românească de apărare, în urma contractului cu sistemelor de rachete Patriot.
Un conflict de interese evident, care ar fi trebuit investigat de către Agenția Națională de Investigații și chiar de procurori.
Vlădică neagă conflictul de interese.
DeFapt.ro l-a întâlnit pe Florin Vlădică în anul 2022 la expoziția de tehnică militară Black Sea Defence and Aerospace 2022, acolo unde actualul șef al Informațiilor prezidențiale se ocupa de standul companiei Raytheon.
Întrebat dacă semnarea contractului de 3,9 miliarde de dolari pentru achiziția sistemului de rachete Patriot are vreo legătură cu angajarea sa ulterioară la Raytheon, Vlădică a negat.
El a declarat că nu consideră că acestă angajare este un act de corupție, întrucât contractul a fost semnat de către România cu Guvernul Statelor Unite, care, la rândul său, l-a subcontractat producătorului Raytheon.
Vlădică ne jignește inteligența. Nu a luat „niciun ban de la Raytheon”. Dar ceva tot a luat, și nu puțin.
Consultanții din industria de armament sunt plătiți de obicei cu sume de minimum 5.000 de euro lunar pentru cheltuieli administrative, bani la care se adaugă un comision de aproximativ 5% din valoarea contractului. De exemplu, în cazul unui contract de zece milioane de euro, consultantul poate primi în jur de 500.000 de euro. Dar sumele pot varia în funcție de tipul și valoarea contractului.
Întrebat câți bani a încasat de la Raytheon pentru că le-a reprezentat interesele în România, Florin Lazăr Vlădică a spus că „niciun ban”. „Nu am luat nici un comision, niciun ban, de la Raytheon”, a spus Vlădică.
Dar nici nu a lucrat pro bono, a spus el.
Va urma ! Florin Vlădică, audiat la Direcția Națională Anticorupție.