Florin Lazăr Vlădică, Directorul Oficiului pentru Informații Integrate. Episodul 2.
După două numiri interesante în echipa sa de la Cotroceni, respectiv consilierii prezidențiali Cristian Diaconescu și Dacian Cioloș, școliți pe la universitățile oficiale și neoficiale ale lui Soroș, președintele interimar Ilie Bolojan a făcut o mutare bulversantă: Florin Lazăr Vlădică a devenit director al Oficiului pentru Informații Integrate.
Florin Vlădică, audiat la Direcția Națională Anticorupție.
Florin Lazăr Vlădică, fostul șef al Departamentului pentru Armamente cu rang de secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, a fost audiat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul „Piranha V”, o afacere controversată pentru care statul român va plăti la final în jur de 900 de milioane de euro.
Totodată, el a dat a fost audiat și în legătură cu afacerea „sistemul C4ISR” în care a fost implicată firma Circinus Defense LLC, controlată de Elliot Broidy, fost vicepreședinte al Comitetului de inaugurare al președintelui Statelor Unite, Donald Trump. De această afacere este legat și numele controversatului afacerist Cristian Burci.
„Am fost audiat ca martor în dosarul Piranha V în legătură cu contractul acela de 900 de milioane de euro și în cel cu sistemul de comandă (C4ISR – n.r.)”, a spus mâhnit Vlădică. Ulterior a refuzat să facă orice comentariu legat de implicare sa în aceste afaceri penale.
În afacerea C4ISR au fost implicați mai mulți politicieni și afaceriști, inclusiv Florin Lazăr Vlădică. De pe urma acestei afaceri, Cristian Burci urma să primească un comision cuprins între 25 și 51 de milioane de dolari. Dar afacerea a fost anulată în urma încrengăturilor penale.
Raytheon a dat șpăgi în străinătate pentru contracte de armament.
Departamentul de Justiție al Statelor Unite a anunțat, în octombrie 2024, că Raytheon a acceptat să plătească peste 950 de milioane de dolari pentru a fi închise două dosare de corupție în legătură cu vânzarea de armament statelor străine.
Una dintre anchete viza două contracte de vânzare a sistemelor de rachete Patriot și radare statului Qatar, la prețuri “umflate” cu 111,2 milioane de dolari.
Raytheon a fost obligată să restituie paguba, dar a primit și o amendă de aproape 147 milioane de dolari.
Procurorul general adjunct Matthew G. Olsen, de la Divizia de Securitate Națională a Departamentului de Justiție, a declarat:
“corupția internațională în vânzările de armament este o încălcare a legilor noastre de securitate națională, precum și o infracțiune. Raytheon a omis în mod intenționat să dezvăluie mita dată în legătură cu contracte care necesitau licențe de export”.
Pleacă Vlădică, vine un prieten.
Agentul special William S. Walker, de la Investigații pentru Securitatea Internațională New York, a precizat că “mituirea de către Raytheon a oficialilor guvernamentali, în special a celor implicați în achiziționarea de tehnologie militară americană, a reprezentat o amenințare la securitatea națională atât pentru Statele Unite, cât și pentru aliații săi”.
Anchetele declanșate în SUA împotriva companiei Raytheon, l-au determinat pe Florin Lazăr Vlădică să facă un pas în spate, renunțând la calitatea de consultant pentru compania americană.
Coincidența face ca locul său să fi fost luat de firma Avansys Solutions, condusă de un prieten al lui Vlădică, Liviu Nedelescu. De pe site-ul acestei firme aflăm că pe lista clienților se află compania Raytheon.
În timp ce reprezenta compania Rayhteon, Florin Vlădică se ocupa și de afacerile lui Frank Timiș în Africa.
Cu Ponta la Washington.
Oficial, Florin Vlădică era angajat al firmei Gulf Energy Services A.G., înregistrată în localitatea Baar din Elveția.
Pe 7 august 2019, Florin Vlădică a trimis un raport lunar pentru a-și justifica activitatea din luna precedentă.
“În perioada 1-8 iulie am fost la Washington. Am identificat o listă cu companii care ar putea fi interesate să devină parteneri pentru exploararea licențelor Pan African din Niger. Acestea fac parte din organiația Producătorilor de Uraniu din America”, scria Vlădică în raport.
Compania Pan African Minerals, controlată de Frank Timiș, deținea patru autorizații de exploatare minieră în Republica Niger și avea acces la cele mai mari depozite de uraniu și alte substanțe rare.
Vlădică mai menționa în raport că, în perioada 9-13 iulie, s-a aflat în Elveția, unde a lucrat de la biroul principal din Baar.
“În această perioadă, m-am întâlnit cu o companie românească de I.T. proeminentă (…), în care se presupune că Timiș Corp sau una dintre afiliatele sale ia în considerare o investiție. Am definit și obiectivele vizitei mele în Dakar. În perioada 16-24 iulie, am călătorit la Dakar”, mai scria șeful din prezent al Informațiilor de la Cotroceni.
Cea mai recentă apariție publică a lui Florin Lazăr Vlădică a fost alături de Victor Ponta, în luna ianuarie a acestui an, într-un hotel din Washington. Încercau o intrare la noul președinte american, Donald Trump, dar n-au avut succes.
Directorul Oficiului pentru Informații Integrate, Florin Vlădică, are acces la informațiile tuturor serviciilor românești de profil.
Președintele interimar, Ilie Bolojan, l-a numit pe Florin Lazăr Vlădică în funcția de consilier de stat în cadrul Departamentului Securitate Națională și director al Oficiului pentru Informații Integrate.
Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful Oficiului pentru Informații Integrate are printre atribuții “planificarea nevoilor de informaţii pentru securitate naţională, prin intermediul Planului Naţional de Priorităţi Informative” și “realizare de produse analitice integrate, destinate beneficiarilor legali, pe baza informaţiilor transmise de structurile componente ale Comunităţii Naţionale de Informaţii”.
Nu se știe cine l-a propus pentru această funcție pe Florin Lazăr Vlădică.
Ce este cert, însă, este că Vlădică are acces la toate informațiile transmise de serviciile secrete din România: Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Direcția Generală de Informații a Armatei și Direcția Generală de Informații și Protecție Internă.
Mai mult, are puterea de a decide ce informații ajung pe masa Consiliului Suprem de Apărare a Țării și ce amenințări să fie considerate prioritare pentru România.
Florin Vlădică nu are o funcție decorativă. El este în punctul central al securității naționale. În mâinile potrivite, Oficiul pentru Informații Integrate de la Cotroceni poate fi o linie de apărare vitală. În mâinile greșite, devine o vulnerabilitate majoră pentru siguranța cetățenilor.
Funcția oferă acces direct la infrastructura de securitate a statului, iar prin numirea lui Vlădică, această infrastructură e expusă direct influențelor obscure. Este o alegere incompatibilă cu orice standard de integritate publică.