Ce naște din pisică, Mădălina Savin se numește. Un milion de dolari spălați de EMANOIL SAVIN pentru Viorel Hrebenciuc și Sergiu Sechelariu.
Episodul 6.
Dosarul nr. 65/P/2002 de la Parchetul Național Anticorupție, ajuns la Tribunalul Prahova (dosar penal nr. 4273/2004) și la Curtea de Apel Ploiești (dosarul penal nr. 7573/2005) conține date, fapte, înscrisuri și acuzații grave, referitoare la implicarea parlamentarilor social-democrați Viorel Hrebenciuc și Sergiu Sechelariu (fost ministru secretar de stat) într-o spălare de bani rezultați dintr-o fraudare bancară de 435.000 U.S.D., transformată într-un milion U.S.D.
Disjungerile din dosarul Parchetul Național Anticorupție (nr. 65/P/2002) și rezultatele cercetării judecătorești efectuate de magistrații Tribunalului Prahova sunt acum investigate de noua Direcție Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care dețin, deja, indicii și posibile probatorii ce pot duce la inculparea celor doi pești mari, Hrebenciuc și Sechelariu, dar și a primarului din Bușteni, Emanoil Savin.
Acțiune P.N.A.
P.N.A. trimitea în judecată, la 8 iunie 2004, mai mulți inculpați „implicați într-o activitate infracțională, ce viza spălare de bani, acordare și utilizare ilegală de credite, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată în dauna Băncii Române de Dezvoltare, respectiv B.R.D. Agenția Bușteni”.
După doi ani de cercetări, anchetatorii P.N.A. au stabilit că inculpata Mihaela Bălescu, „în calitatea sa de director al Agenției B.R.D. Bușteni, a promovat relații clientelare cu un grup de persoane, afaceriști ai primarului Emanoil Savin, cu spate politic asigurat.
În perioada octombrie 1999-ianuarie 2003, inculpata a adus prejudicii grave unității bancare, aprobând fără înștiințarea Comitetului de credite un contract în valoare de 275.000 de dolari americani, pe care l-a semnat în fals; (…) în realitate, banii erau destinați pentru achiziționarea unor terenuri în suprafață de 223.700 metri pătrați în județul Ilfov, drept pentru care au fost direcționați în contul personal al inculpatului Nae Nicolae, cercetat și el pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani”.
„Șantaj și amenințări”.
Fostul șef al Agenției B.R.D. Bușteni a declarat anchetatorilor că numitul Emanoil Savin, în calitate sa de primar al orașului Bușteni și de patron al mai multor firme implicate în spălarea de bani, a făcut diverse presiuni asupra unității B.R.D.:
„La sfârșitul lunii mai 2002, domnul Savin Emanoil avea nevoie de 250.000 U.S.D. pentru a prelua un teren în zona industrială a Bucureștiului (Pantelimon), pe numele lui Nae Nicolae, acționar majoritar la SC Acumulatorul S.A. București.
Mai mult, domnul Savin a insistat pentru acești bani, spălați, ulterior, și prin firmele sale, respectiv Savinex și Savinex H.R. Emanoil Savin a făcut șantaj asupra mea și tot timpul m-a amenințat (…)”. De reținut că Nae Nicolae era vicepreședintele P.S.D. Ilfov, mâna dreapta a parlamentarului Gabriel Oprea, ministru delegat la M.A.I.
Mită pentru comisar.
Rămâne în sarcina P.N.A. și, mai ales, a DIICOT să investigheze tipurile de presiuni și de amenințări efectuate de primarul Savin asupra funcționarilor de la Agenția B.R.D. Bușteni și de la Sanoplast, în condițiile în care anchetatorii au stabilit, în rechizitoriu, că a existat un grup de persoane cu activitate infracțională pentru spălare de bani.
Date și indicii asupra grupării de criminalitate financiar-bancară a oferit inculpata Bălescu în timpul anchetei și a cercetării judecătorești: „După ce i-am dat banii lui Savin Emanoil, prin creditarea ilicită a unei firme din Bușteni, acesta mi-a spus că terenul este pe numele lui Nae Nicolae și că acel teren va fi vândut unei firme străine cu un milion de dolari și că acești bani vor fi împărțiți de patru persoane, și anume: Nae Nicolae, Savin Emanoil, Viorel Hrebenciuc și Sergiu Sechelariu, ultimii actuali miniștri (…).
Dl Savin întotdeauna a spus că nu are legătură cu firma Sanoplast (…). Dar în ziua în care Garda Financiară a venit în control, domnul Savin a fost prezent la sediul Sanoplast (…) unde a discutat la telefon cu domnul Marian Fătu, șeful Gărzii Financiare Prahova (…). Nae Nicolae m-a sunat pe mine și mi-a spus că merge la Ploiești să se întâlnească cu dl Fătu Marian (…).
Nae Nicolae mi-a spus că i-a dat lui Fătu suma de 5000 U.S.D. (…). Contractul încheiat între Nae Nicolae și Sanoplast, prin fraudă bancară și spălare de bani, a fost trimis la București de pe faxul Savinex H.R. Bușteni, firma patronată de primarul Savin”.
Conturi infracționale, la discreția „peștilor mari”.
Inculpata Valentina Telegaru, administrator la Sanoplast, a fost păcălită de tandemul „Nae Nicolae – Savin Emanoil” și pusă să semneze o documentație falsificată fără știrea ei. Tribunalul Prahova, în mod corect, a dispus achitarea inculpatei Telegaru, care, în apărarea sa, a solicitat magistraților audierea că martor a comisarului Gheorghe Marzea de la Garda Financiară.
Acel comisar participase la controlul firmei Sanoplast, control supravegheat la fața locului de primarul Savin.
Comisarul Marzea a declarat:
„Pe parcursul șederii lui la sediul societății controlate, Savin Emanoil a afirmat că va contacta telefonic o persoană cu demnitate publică al cărei nume este Hrebenciuc Viorel”.
În ziua de 1 iunie 2004, inculpata Telegaru Valentina a relatat în fața magistraților fapte stupefiante, probate cu martori:
„În dată de 9 ianuarie 2003, domnul Savin Emanoil a afirmat față de mine, de Bălescu Mihaela și de Akin Nalbantlar că Nae Nicolae i-ar fi dat lui Fătu Marian, comisar-șef la Garda Financiară, suma de 5.000 USD, pentru a nu mai menționa anumite date în procesul-verbal și plângere penală (….)
Mai mult, Savin Emanoil a precizat că Nae Nicolae nu poate utiliza disponibilul existent în contul deschis la B.R.D. Pipera, al cărui titular este, decât cu acceptul și dirijarea uneia dintre cele două persoane pe care nu ezită să le amintească, în orice ocazie, că fiind apropiați ai săi: Sergiu Sechelariu și Viorel Hrebenciuc”.
Ultima veriga: Violeta Sechelariu.
Toate aceste acțiuni și acuzații de corupție, bazate pe o fraudă bancară, au culminat cu operațiunea de spălare de bani. Începută prin creditarea ilicită a firmei Sanoplast (275.000 U.S.D., dintr-un total de 435.000 U.S.D., banii au fost deturnati spre o megaafacere funciară din județul Ilfov.
S-a construit apoi rețeaua clasică a intermediarilor în procedurile succesive de vânzare-cumpărare a terenurilor achiziționate cu bani murdari. Din intermediar în intermediar, persoane agreate de clanul Nae Nicolae – Savin Emanoil, terenurile de 223.700 mp au ajuns, la 8 ianuarie 2004, în posesia cumpărătorului Violeta Sechelariu, din Bacău.
Nimeni altcineva decât soția fostului ministru secretar de stat, membru P.S.D., Sergiu Sechelariu. Prin intermediari, prețul de vânzare al terenului a fost subevaluat, ajungându-se ca soția lui Sergiu Sechelariu să îl cumpere la un preț derizoriu în comparație cu valoarea lui pe piață.
Astfel, soția fostului ministru P.S.D., secretar de stat, a ajuns în posesia unor bunuri… „curate”, numai bune de vândut în 2005, cu un milion de dolari! Faptele sunt clare, cercul suspecților este închis, probele și indiciile au ajuns în dosare penale.
Inculpatul Nae Nicolae, omul lui Gabriel Oprea.
Magistrații Curții de Apel Ploiești se confruntă acum cu soluționarea unui dosar extrem de complicat, în care se pare că P.N.A. a sacrificat, ca inculpați, și persoane șantajate sau păcălite de clanul politic „Savin – Hrebenciuc – Sechelariu”.
Procurorul P.N.A. Nicolae Petroșel, cel care a instrumentat, prin rechizitoriu, dosarul „B.R.D. Bușteni – spălare de bani” știe multe. Disjungerile ordonate de el și dosarele rezultate din acestea așteaptă ca șeful noului D.N.A., Daniel Morar, și șeful noului DIICOT, Doru Cristescu, să capete curajul de a le instrumenta.
De ce procurorul Petroșel s-a retras la Parchetul Buzău rămâne un mister. Cum un mister va rămâne, până la intervenția P.N.A. și DIICOT, modul fraudulos prin care primarul Savin a reușit să pună mâna pe Hotelul „Alexandros” din Bușteni, un valoros imobil cu teren aferent, preluat ilicit din patrimoniul B.T.T., hotelul fiind estimat la peste 20 milioane U.S.D. Cheia penală a acestei „privatizări” stă în relațiile de afaceri dintre firmele lui Savin și cele ale lui Nae Nicolae, omul lui Gabriel Oprea.