Sebastian Burduja si sifonarea banilor nostri ! Partea a II a.
Principalele titluri din partea I.
Context
Hotărârea de guvern pentru acordarea imprumutului catre TAROM si Blue Air.
Garanțiile pe care le aducea Blue Air pentru primirea împrumutului.
Evaluarile si concluziile negative scrise ale Eximbank (banca romaneasca de stat) si ale expertilor pe care Burduja îi avea la dispoziție, asupra bonitatii Blue Air.
Concluzie logica – de Nesustinere a promovării Hotărârii de Guvern intricate – aceasta Nu respectă prevederile art. 6 alin. (1) din OUG 139/2020.
Cu toate acestea, Burduja semnează și promovează Hotărârea de Guvern. Apoi semnează și Orban.
Sebastian Burduja, unul dintre semnatarii împrumutului de 300 de milioane de lei către Blue Air, a mintit opinia publica.
Întrebare – de ce, în ciuda tuturor avizelor negative și a recomandărilor aparatului de specialitate care sublinia că suma este imposibil de rambursat, Burduja a promovat Hotărârea de Guvern în baza căreia statul român a acordat ÎMPRUMUTUL de 300 de milioane de lei companiei PRIVATE Blue Air Aviation SA ?
Finalizarea unui audit al Curții de Conturi
Statul ( adica Poporul) a fost prejudiciat de către Escrocii PNL, semnatari ai HG 862/2020, In Deplina Cunostinta de Cauza, întrucât, atât Eximbank, cât și specialiștii consultați de Burduja avertizaseră că Blue Air prezintă “un grad ridicat de incertitudine privind realizarea premizelor care au stat la baza acțiunilor companiei, care determină un risc major de executare a garanției de stat și de nerecuperare a sumelor plătite de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice.
Partea a II a
Consecințe interne
Blue Air fiind în imposibilitate de plată, din luna noiembrie 2021, statul începe să ramburseze circa 5 milioane de lei lunar către Eximbank, cuantum aferent ratei (credit+dobândă). Din banii noștri, ai contribuabililor.
În condițiile în care, între timp, a devenit evident pentru toată lumea că Blue Air Aviation SA nu are de gând să ramburseze suma împrumutată, Finanțele au luat decizia de a execută creanța, devenind astfel proprietarul de facto al companiei – decizie obligatorie conform OUG139/2020.
Din păcate, stăpân peste nimic. În viața reală, statul are instituite sechestre peste mijloace fixe care nu valorează nici cât o ceapă degerată, compania nu are angajați, lichidități ori avioane cu care să o ia de la capăt.
Banii s-au dat, cineva i-a luat, iar noi (statul) continuăm să plătim, in timp ce Sebastian Burduja este, deocamdată, nederanjat, ba chiar pe o pantă ascendentă în carieră.
În 2022, de la tribună Parlamentului, le-au fost solicitate explicații semnatarilor HG din 2020:
„Cum se poate da un ajutor, un împrumut de 300 de milioane (de lei – n.r.) care e garantat cu active de – probabil – maxim 10 milioane? La această întrebare ar trebui să răspundă procuratura. De ce domnul Cîțu, ministrul de Finanțe, a refuzat să semneze, și-a luat concediu în aceiași zi, și l-a lăsat pe domnul Burduja să semneze aceste garanții? Probabil că știa ceva. Cele 300 de milioane de lei sunt pierdute, statul poate mai recuperează nici 5%”.
Fostul premier Ludovic Orban, bețivul de frunte al țării, a răspuns:
”noi am acordat, așa cum au făcut toate țările europene, ajutoare de stat aeroporturilor și ajutoare de stat companiilor aeriene. Ajutorul de stat a fost acordat în conformitate cu prevederile legii????, cu o notificare prealabilă la Comisia Europeană. Nu am stat eu să analizez chestiunea garanțiilor”.
Sebastian Burduja, alt infractor PNL, a declarat:
„ajutorul de stat a fost necesar pentru salvarea companiilor aeriene românești afectate de pandemie, precizând că responsabilitatea evaluării companiei în vederea garanțiilor oferite statului a aparținut unui evaluator independent autorizat, iar evaluarea a arătat că valoarea companiei acoperea cu peste 150% valoarea ajutorului de stat.
Voi spune doar, că decizia luată de Guvernul României în 2020 a fost una asumată ( de către proști) și a respectat toate rigorile legislative????? Pentru evaluarea oportunității au contat și cei 4 milioane de pasageri transportați de compania românească Blue Air, și cele peste 100 de milioane de lei contribuții la bugetul de stat, acordate de această companie.
Sigur că există destui competitori pe piața low cost, care sunt într-o continuă vânătoare de rute, baze și clienți. Interesele lor sunt evidente. Statul român știe exact cât și cum contribuie fiecare la bugetul de stat (și la bugetele personale ale infractorilor politici), datele sunt publice și sunt interesante”.
Va urma! Consecinte externe.