FOTO: Cuplul ucigas MAIA SANDU si ALEXANDER SOROS
Sandu vrea o operațiune militară la Tiraspol. Reacția Chișinăului
Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a raportat luni că preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, pregăteşte un plan pentru o operaţiune militară de preluare a controlului asupra regiunii separatiste Transnistria.
Potrivit unui raport al SVR, citat de presa rusă, Maia Sandu a avut recent o întâlnire cu conducerea de vârf a Guvernului în domeniul securităţii energetice, care s-a încheiat cu cuvintele sale despre „necesitatea elaborării unui plan pentru o operaţiune de preluare a controlului asupra Transnistriei şi de încetare a prezenţei ruse de menţinere a păcii în regiune”, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.
Comentarii SVR
„Nimeni nu poate garanta că preşedinta R. Moldova nu va încerca să declanşeze un război în regiune”, subliniază comunicatul SVR citat de agenţia oficială rusă de presă TASS.
SVR a indicat că Sandu „şi-a ieşit din minţi” după ce a fost informată că R. Moldova ar putea întâmpina probleme cu aprovizionarea cu energie în contextul în care contractul de tranzit al gazelor ruseşti către Europa prin sistemul de gazoducte ucrainene expiră pe data de 31 decembrie, iar Kievul refuză să îl prelungească.
Preşedintele, potrivit comunicatului SVR, a cerut să se elaboreze un plan de preluare în forţă a Termocentralei din Transnistria, care funcţionează cu gaz rusesc şi de a cărei aprovizionare depinde aproape în totalitate R. Moldova.
Reactii de la Chisinau
Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintelui R. Moldova, a venit cu o reacție și a spus că afirmațiile potrivit cărora autoritățile moldovenești ar pregăti acțiuni militare sunt complet false și constituie o manipulare gravă, destinată să creeze panică și neîncredere.
„Este fals că autoritățile R. Moldova ar pregăti acțiuni militare în Transnistria; sunt dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere. Reiterăm că Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al R. Moldova”, a scris Băluțel pe rețelele sociale.
Nota: Transnistria este o republica separatista, o bucată îngustă de pământ de aproximativ 4.163 km², situată pe teritoriul Republicii Moldova, între Nistru și Ucraina. Este doar puțin mai mare decât Rhode Island, cel mai mic stat din SUA. Iar din România e cam cât judeţul Dâmboviţa. Pe teritoriul său se află jumătate de milion de oameni, dintre care majoritatea sunt vorbitori de limbă rusă.
Transnistria și-a autoproclamat independența faţă de Republica Moldova după un scurt război, în 1992, între armata Rusiei și Guvernul de la Chisinău, care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice.
Rușii au intervenit în sprijinul Transnistriei, dar nu au recunoscut-o niciodată ca stat independent. Aproximativ 1.500 de militari ruși au rămas în Transnistria după încheierea conflictului.
Totodată, Băluțel a respins acuzațiile conform cărora Chișinăul sau Kievul ar fi responsabile pentru tensiunile din regiune.
„Este manipulator și complet fals să se arunce vina pe Chișinău sau Kiev pentru situația din regiune. Precizăm că există un contract clar între Moldovagaz și Gazprom, care prevede livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent de ruta de tranzit. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, nu din acțiunile Guvernului Republicii Moldova”, a conchis Băluțel.
Pretextele Maiei Sandu pentru declansarea unui conflict cu Federatia Rusa
Maia Sandu afirma că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al țării sale, înainte de a lovi în Ucraina, la Cernăuți. Anunțul vine după ce ucrainenii au anunțat că o rachetă rusească a pătruns timp de două minute în spațiul aerian al României, apoi în cel al Republicii Moldova. M.Ap.N. a negat că racheta a ajuns în România.
Nota: In stilul caracteristic lui Zelenski, autoritatile de la Kiev se evidentiaza cu declaratii oficiale false, cu privire la actiuni ruse care ar incalca, sub orice forma, suveranitatea Romaniei, totul in scopul de a atrage tara nostra in conflictul ruso – ucrainean.
„În timp ce țările noastre sărbătoresc Crăciunul, Kremlinul alege distrugerea, țintind infrastructura energetică a Ucrainei și încălcând spațiul aerian al Moldovei cu o rachetă, acțiuni care încalcă în mod clar dreptul internațional. Moldova condamnă aceste acte și este pe deplin solidară cu Ucraina”, a scris Maia Sandu pe platforma X.
Reactia Bucurestiului
Ministerul Apărării din Romania spune că în spațiul aerian al României NU a ajuns nicio rachetă. „Din datele de monitorizare ale sistemelor de supraveghere aerian ale României și din cele furnizate de mijloacele țărilor NATO, care suplimentează monitorizarea, în zona de responsabilitate a României nu a fost confirmată traversarea spațiului aerian românesc”, a spus, la Digi24, Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN.