Triada criminală: Becali, Hrebenciuc și Coldea!
Rețele de influență, capturarea statului și corupția de sistem în România. Becali și-a clădit întreaga avere pe amenințări, presiuni, escrocherii, mită și corupție!
Într-un episod recent din cadrul podcastului „Un podcast mișto by Bursucu’”, fostul primar din partea Partidului Social Democrat, Marian Vanghelie, a lansat o serie de acuzații extrem de grave la adresa a trei figuri malefice ale scenei publice și politice din România: George Becali, Viorel Hrebenciuc și Florian Coldea.
Fostul edil afirmă că aceștia ar fi fost implicați într-o rețea de corupție, trafic de influență, abuz de putere și capturarea resurselor statului român.
Cine sunt protagoniștii dezvăluirilor lui Marian Vanghelie!
Gigi Becali.
- Mafiot pușcăriaș și pușcăriabil care folosește diverse acoperiri pentru tranzacțiile ilegale deulate, în cazul său, om de afaceri și patronul echipei Fotbal Club Steaua București.
- Condamnat, anterior, pentru fapte de corupție (cazul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale)
- Imagine publică ambivalentă: filantrop ortodox, pentru alegători, iar pentru cunoscători este om de afaceri, cu metode ilegale, în vederea acumulării, pentru sine și pentru acoliți, de averi uriașe.
Viorel Hrebenciuc.
- Fost lider influent al Partidului Social Democrat, având un număr mare de dosare penale închise, cu largul concurs al Ministerului Justiției și Ministerului Public, prin „fapta sau faptele nu există” și „faptele au fost prescrise”.
- Strateg electoral și om de legătură între politicieni, interlopi și afaceriști.
- Implicat în multiple dosare privind retrocedări ilegale și trafic de influență.
- Fost prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații.
- Considerat arhitectul statului paralel din România. Unii cred că, de fapt, este o simplă unealtă a celor care au importat Statul Subteran, din Occident în România.
- Implicat în multiple scandaluri privind intervenții în justiție și politică.
Acuzațiile lui Marian Vanghelie.
Furtul sistematic de terenuri.
Vanghelie susține că Gigi Becali și-a construit imperiul imobiliar prin „tâlhărirea” unor categorii sociale vulnerabile, persoane în vârstă, măicuțe, oameni fără apărare, cărora le-ar fi luat terenurile în schimbul unor sume modice, sub presiune psihologică și fizică.
Metoda:
- Se întocmeau „chitanțe de mână”.
- Ulterior, persoanele erau intimidate de bodyguarzi pentru a renunța la drepturi.
- Terenurile obținute erau păstrate neproductive pentru a fi convertite în despăgubiri prin intermediul Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice.
Ce spune Vanghelie!
„Domnul Gigi Becali a tâlhărit femeile în vârstă, măicuțele, oamenii amărâți și le-a luat terenurile și după aia vorbește de Biserică. Haideți să lăsăm mascarada asta cu Becali.
«Eu, dacă candizez câștig, zice Becali!». Săracul de el! Le-a făcut 50, 100 de case și nu l-au votat nici 20 de inși din ăia. Lumea îl vede, despre ce discutăm?! Eu i-am spus lui Gigi Becali, de acum 18 ani, că a făcut chitanțe de mână la niște femei amărâte, le-a dat câteva mii de euro, iar apoi s-a dus peste ele cu garda de corp, le-a intimidat și le-a luat pământurile”.
Rețelele de influență politică și economică.
Conform lui Vanghelie, Hrebenciuc și Coldea l-au sprijinit activ pe Becali în manevrele sale:
- Hrebenciuc, în calitate de „arhitect politic”, ar fi asigurat conexiunea cu lideri politici și contracte publice;
- Coldea, cu influența sa în justiție și servicii, ar fi blocat anchete și ar fi asigurat protecția necesară.
În spatele acestor conexiuni, se aflau interese comune:
- Contracte cu European Aeronautic Defence and Space Company, ulterior Airbus Group, pentru securitate și I.T.;
- Proiecte imobiliare mascate ca dezvoltări sociale;
- Implicarea în Camera de Comerț și Industrie a României pentru influențarea licitațiilor publice.
Afirmațiile lui Vanghelie!
„Să știți că Viorel Hrebenciuc nu e senil, doar face pe senilul și doar face pe bolnavul. Dacă era, nu ar fi făcut miliarde de euro. Din ce am auzit, pe la Camera de Comerț și Industrie a României, Hrebenciuc face pe șeful. Se întâlnește și cu Coldea, dar și cu Becali.
Pare că se întâlnesc pentru „binele țării”, ar zice unii, dar nu și eu. Aceiași oameni fac afaceri inclusiv cu tata lui Sebastian Burduja.
Pe toți președinții Partidului Social Democrat, Viorel Hrebenciuc i-a vândut. Unde simțea că merge de jumulit, se apropia.
Unde nu avea încredere, juca la două captele și îl vindea. Ciolacu a preluat Partidul Social Democrat și a ajuns pe locul 3. Și o mătură dacă puneai, Partidul Social Democrat tot câștiga. E un joc al lui Hrebenciuc. El spera că ia o parte din voturile de la Partidul Social Democrat pentru Ponta.
Așa s-a îmbogățit domnul Becali peste noapte. Ajutat de Coldea, are contracte cu European Aeronautic Defence and Space Company, iar pe acele terenuri nu poți construi. Le ține neproductive și vine cu drepturi litigioase și vrea, împreună cu prefecta, să-i dea terenuri pe acele drepturi.
S-au făcut miliarde de euro în acest fel. Oricine face o biserică de 3 milioane, dacă fură 300 de milioane. Becali nu a făcut nici măcar o afacere onestă, numai cu aranjamente și speră să mai pună mâna pe sute de hectare de pământ.
Becali știe ce se întâmplă cu serele de la European Aeronautic Defence and Space Company. Pune totul pe numele copilului, că poate scăpa. Statul român să se uite că acolo au fost contracte păguboase pentru stat. Îl folosesc pe Becali în diferite forme. El trebuie să spună despre banii pe care i-a dat lui Simion.
Ponta se înțelege cu Becali pentru că amândoi au nenorocit această țară. Că nenorocirile făcute în Turcia sunt identice cu cele ale lui Becali.
Suveraniștii s-au păcălit și l-au băgat pe dracul în casă, cu Becali. Pe acel om care l-a sprijinit pe Georgescu l-au ridicat, iar pe Becali, care a făcut și autodenunț, nu îl mai iau”.
Pe mine a încercat Coldea să mă cheme la discuții, dar i-am zis «Poate în altă viață!»”.
Manipularea justiției și a procesului democratic.
Una dintre cele mai tulburătoare afirmații ale lui Vanghelie este:
„Coldea se întâlnea cu Kovesi să decidă cine ajunge președinte și cine premier.”
Această afirmație conturează imaginea unei rețele de control absolut:
- Influențarea Direcției Naționale Anticorupție pentru a elimina rivalii politici.
- Liste de arestări „la comandă” prezentate de Victor Ponta.
- Controlarea Serviciului Român de Iinformații, a Armatei și a aparatului administrativ pentru garantarea influenței.
Vanghelie este convins că:
„În prezent, toată lumea vrea să relaționeze cu Statele Unite, noi nu. Vrem să punem pe cine trebuie la Cotroceni, ca să punem mâna pe armată, pe Serviciul Român de Informații, pe toată țara. Coldea și Kovesi s-au întâlnit ca să discute despre cine trebuie să iasă președinte și premier.
I-au păcălit și pe partenerii strategici ca să ajungă Kovesi la Parchetul European.
Nu s-a făcut niciun dosar de către Partidul Popular European, decât în România. Ea a ajuns acolo pe vânzările de țară. Nu a venit nimeni până acum ca să propună un lider acceptat de către români. Candidații de azi, dacă erau pe vremuri, românii fugeau.
Vă dau un singur exemplu: ApaNova. S-a mărit prețul la apă într-o singură zi de 20 de ori, într-o înțelegere cu Semenescu și cu Ponta. Ei sunt pe pierderi. S-au anulat licitațiile la Aeroportul Otopeni ca să îi primim pe francezi. Vindem țara în loc să avem o viziune de dezvoltare.
Ponta s-a dus la Coldea cu lista de arestări pe care erau trecute nume precum Radu Mazăre, Olguța Vasilescu, Stancu sau Nicușor Constantinescu”.
Deturnarea fondurilor publice prin intermediul Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și contracte preferențiale.
Vanghelie acuză gruparea de faptul că a „legalizat” deturnarea banului public:
- Se cumpărau drepturi litigioase ieftine;
- Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice aproba despăgubiri de zeci sau sute de milioane de euro;
- 10% era șpaga pentru aprobare;
- Exemple concrete: Aeroport Otopeni, ApaNova, KazMunaiGaz, Alro Slatina.
Vanghelie despre Becali:
„Și cu Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice a câștigat sume uriașe de bani. Se propunea câte un miliard de euro la buget pentru așa ceva.
Știa Traian Băsescu și cum se împărțeau banii. Cumperi drepturi litigioase, iar Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice dădea despăgubire. 10% era șpaga ca să beneficiezi de despăgubiri.
Tentativa de creare a unui nou partid și manipularea alegerilor.
Vanghelie afirmă că Becali, cu sprijinul lui Ponta și Coldea, pregătește lansarea unui partid care să preia „voturile naive” ale suveraniștilor și conservatorilor, în scopul real de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale și de a-și proteja interesele financiare.
„Becali încearcă să-și facă partid. Speră să pună mâna pe Steaua și pe Cotroceni. El speră să i se dea Steaua de la armată, să mai primească niște terenuri. Și vă spun, Hrebenciuc este peste tot. Nu ajungea Gigi așa repede la Coldea și la Ciolacu. El speră că își face partid. Are interese cu terenurile și cu alte afaceri la limita legii. El încearcă să facă un partid care să îl susțină pe Ponta.”
În continuare, Vanghelie afirmă:
„Haideți să lăsăm mascarada asta cu Becali și cu participarea lui la Prezidențiale. «Eu, dacă candizez câștig!». Săracul de el! Le-a făcut 50, 100 de case și nu l-au votat nici 20 de inși din ăia. Lumea îl vede, despre ce discutăm?!
Haideți, faceți glume cu mine? Nu îl votează nimeni, nici neamurile lui nu îl votează. Eu îl cunosc și pe dânsul și pe Giovani și celălalt, pe Victor, care e foarte serios, niciodată nu a ieșit dintr-un film. Am stat la masă cu ei. M-am certat cu Giovani Becali, dar e altceva. Nu mai merge treaba cu Hrebenciuc, cu Miki Șpagă, la Camera de Comerț, cu Coldea”, a spus Vanghelie, într-o discuție despre vehiculata intenție din 2024, a lui Gigi Becali, de a candida la prezidențiale.
Implicații asupra statului român.
- Stat capturat – Instituțiile-cheie sunt folosite pentru protejarea intereselor unei elite de influență, nu pentru cetățeanul de rând.
- Eșecul reformei justiției – Dacă acuzațiile privind intervențiile lui Coldea în DNA sunt reale, reforma justiției a fost o iluzie.
- Devalizarea bugetului public – Sistemul de despăgubiri și contracte cu dedicație a creat găuri de miliarde în bugetul României.
- Distrugerea credibilității clasei politice – Toate partidele majore (PSD, PNL, PMP) apar ca fiind infiltrate sau manipulate de această rețea.
Recomandări pentru anchetă și măsuri imediate.
- Deschiderea unei anchete parlamentare privind rolul Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, Serviciului Român de Informații și a Camerei de Comerț în atribuirea de contracte și retrocedări;
- Verificarea legalității despăgubirilor litigioase acordate în ultimii 15 ani;
- Audit independent la contractele European Aeronautic Defence and Space Company, ulterior Airbus, în care Becali și partenerii săi au fost implicați;
- Suspendarea oricărei inițiative politice a persoanelor condamnate sau anchetate pentru corupție, până la clarificarea acuzațiilor;
- Instituirea unui registru public al intermediarilor de retrocedări și al beneficiarilor efectivi.
Concluzie.
Acest material nu este doar despre Gigi Becali, Viorel Hrebenciuc și Florian Coldea. Este despre modul în care România riscă să fie transformată într-un stat feudal, condus de rețele invizibile, nu de cetățeni și instituții.
Dacă ceea ce spune Marian Vanghelie este chiar și parțial adevărat, atunci suntem martorii uneia dintre cele mai complexe și periculoase rețele de capturare a statului din Europa postcomunistă.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.