Fiecare dintre tipurile de tesuturi prezente in organism reprezinta o componenta esentiala in buna functionare a sistemelor vitale. Tesutul adipos nu face exceptie, insa acumularea lui in exces poate conduce la adevarate probleme de sanatate. In plus, din punct de vedere estetic, excesul de grasimi provoaca nemultumire si frustrari, in randul celor care se confrunta cu el. Iata ce este, mai exact, tesutul adipos, care sunt beneficiile acestuia pentru organism, dar si cum il poti mentine in limite normale.
Ce inseamna tesut adipos si ce sunt adipocitele
Tesutul adipos este unul dintre tipurile de tesut conjunctiv prezente in organism si este alcatuit din celule numite adipocite (celule de grasime). Continutul adipocitelor este reprezentat de trigliceride, care sunt esteri tripli ai glicerinei cu acizii grasi. Cunoscut si sub numele generic de grasime, tesutul adipos are o raspandire larga in organism si indeplineste numeroase functii, insa poate deveni un pericol pentru sanatate, atunci cand este prezent in exces sau, dimpotriva, atunci cand exista un deficit de tesut adipos in organism.
Exista doua tipuri principale de tesut adipos:
- tesutul adipos alb– este responsabil pentru depozitarea energiei sub forma de trigliceride, proces ce poarta numele de lipogeneza. In plus, atunci cand este necesar, tesutul adipos alb declanseaza lipoliza (degradarea depozitelor de trigliceride, cu transformarea acestora in acizi grasi), in vederea generarii de energie;
- tesutul adipos brun (maro si bej)– oxideaza acizii grasi si glucoza, rezultand un consum de energie si termogeneza (productie de caldura). Atunci cand se gaseste in concentratie optima in organism, tesutul adipos brun este raspunzator de prevenirea diabetului si a altor boli metabolice.
Tesutul adipos – localizare si roluri
Tesutul adipos este dispus subcutanat si se gaseste, cu preponderenta, in zona abdomenului, pe picioare si pe coapse. Cu toate acestea, tesutul adipos este dispus si la nivelul unor organe, precum inima sau rinichii, dar si in jurul vaselor sanguine principale.
Rolurile pe care tesutul adipos le indeplineste in organism sunt multiple si deosebit de importante pentru o buna functionare a organelor. Dintre functiile tesutului adipos, le amintim pe urmatoarele:
- Atunci cand organismul nu mai primeste suficienti nutrienti, acesta foloseste depozitele de trigliceride din adipocite. In urma degradarii trigliceridelor, rezulta doua surse de energie: acizii grasi si glicerolul;
- Tesutul adipos are rol in termoreglarea organismului, prin activitatea tesutului adipos brun, care, in conditii de frig, stimuleaza oxidarea surselor de energie mai sus mentionate, generand caldura;
- Tesutul adipos are un rol si in reglarea hormonala, prin secretia de adiponectina, un hormon menit sa accelereze metabolismul. In acest fel, organismul arde corespunzator grasimile, in vederea obtinerii de energie;
- Avand in vedere rolul pe care tesutul adipos il joaca in pastrarea unui metabolism echilibrat, activitatea acestuia in organism conduce la mentinerea greutatii corporale in limite normale, dar si la prevenirea diabetului si a afectiunilor cardiovasculare;
- Tesutul adipos are un impact notabil si asupra sistemului imunitar, prin protejarea organelor interne (spre exemplu, intestinul subtire) de actiunea toxinelor si a microbilor contractati de catre organism.
Cum indepartezi tesutul adipos nedorit
Atunci cand cantitatea de tesut adipos din organism se afla intr-un dezechilibru, indiferent ca vorbim despre un exces de grasime sau, dimpotriva, despre un deficit de tesut adipos, apar disfunctii la nivelul metabolismului. Asadar, daca te afli in situatia in care este necesara diminuarea cantitatii de tesut adipos, este util sa stii care sunt metodele prin care poti obtine rezultate satisfacatoare.
Regim alimentar
Dieta joaca un rol esential in mentinerea unui nivel optim al lipidelor din organism. Valorile crescute ale trigliceridelor determina acumularea acestora sub forma unor depozite de grasime, acestea ducand la cresterea in volum a adipocitelor. Totodata, o concentratie ridicata a trigliceridelor reprezinta un pericol pentru sanatatea sistemului cardiovascular, dar si pentru anumite organe (ficatul, pancreasul etc.).
Cu ajutorul unui regim alimentar corespunzator, poti reduce o parte din tesutul adipos acumulat in exces. Spre exemplu, consumul unui numar redus de calorii, in fiecare zi, este o metoda eficienta de a determina organismul sa consume din depozitele de grasime, reducandu-le in timp. Totodata, este esential sa respecti un raport echilibrat intre nutrienti, la fiecare masa, dar si sa consumi carbohidrati si proteine din surse cat mai naturale.
Exercitii fizice
Exercitiile aerobice, precum alergarea pe banda, sariturile cu coarda sau utilizarea stepper-ului, s-au dovedit a fi deosebit de eficiente, atunci cand vine vorba despre scaderea in greutate si reducerea depozitelor de grasime din organism. In acelasi timp, exercitiile de forta pot fi un ajutor de nadejde pentru consumul eficient de calorii. O rutina de miscare constanta, de 2-3 ori pe saptamana, odata cu un regim alimentar orientat spre eliminarea depozitelor de lipide, reprezinta un pas important spre un organism mai sanatos si mai putin predispus la boli metabolice sau cardiovasculare.
Proceduri de estetica medicala
Tehnologia avansata din domeniul esteticii medicale a condus la dezvoltarea unor proceduri eficiente, destinate eliminarii straturilor de grasime nedorita. In prezent, ai la dispozitie numeroase variante de proceduri non-invazive, care ofera rezultate rapide si de durata. Dintre acestea, amintim:
- Platforma LPG Alliance– o metoda terapeutica utilizata, la inceput, de catre specialistii in kinetoterapie, endermologia este o procedura care, prin stimularea mecanica a tesuturilor, conduce la rezultate vizibile in ceea ce priveste tratamentul celulitei si eliminarea grasimii depozitate la nivelul abdomenului, al coapselor sau al picioarelor. In acelasi timp, LPG Alliance este o modalitate eficienta de a trata retentia de apa de la nivel tisular;
- LIPOZERO™ – cele cinci tehnologii disponibile in cadrul acestui dispozitiv actioneaza sinergic, reducand celulita, vergeturile si depozitele de grasimi. De asemenea, sistemul revolutionar LIPOZERO™ este eficient in imbunatatirea elasticitatii si a aspectului pielii, deoarece stimuleaza oxigenarea tesuturilor;
- Endospheres Therapy– singurul dispozitiv din lume bazat pe tehnologia de microvibratie compresiva, Endospheres actioneaza eficient asupra tesuturilor, favorizand eliminarea excesului de apa si imbunatatind tonusul tisular;
- Laserul Emerald – tehnologia de ultima ora a dispozitivului Emerald ofera rezultate de durata, atunci cand vine vorba despre reducerea depozitelor de tesut adipos, fara a distruge structura celulara. Procedura este una nedureroasa si nu provoaca disconfort termic.
Prevenirea excesului de tesut adipos
Metodele de preventie a acumularii de grasimi in exces au atat rol estetic, cat si de evitare a dezvoltarii unor afectiuni severe. Trigliceridele prezente in concentratii peste limitele normale pot afecta atat ficatul si pancreasul, cat si intregul sistem cardiovascular. Astfel, pot aparea probleme de sanatate, precum accidentele vasculare, infarctul de miocard sau ateroscleroza. La fel precum in cazul metodelor de reducere a excesului de grasimi, prevenirea acestui fenomen implica o dieta echilibrata si un program de exercitii fizice bine pus la punct.