Foto: Dumitru Pantea. Infractorul cu acte in regula ajutat de justitie.
Principalele titluri din episoadele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 si 19.
Adrian Semcu (PNL), directorul general al Hidro Prahova, a fost reţinut pentru trafic de influenţă.
Adrian Semcu, directorul Hidro Prahova, şi omul de afaceri Gheorghe Boeru au scăpat de arestul la domiciliu.
Lovitură pentru DNA Ploiești! Adrian Semcu a fost achitat.
La data de 03 iunie 2021, Adrian Semcu a fost înlocuit de la conducerea societății Hidro Prahova S.A., cu Liviu Ilași, societate subordonată Consiliului Județean Prahova.
Adrian Semcu a fost recuperat de primarul Andrei Volosevici si a fost numit consilier al acestuia si, ulterior, sef la SGU Ploiesti.
Adrian Semcu a fost demis de la conducerea SGU Ploiești.
La data de 03 iunie 2021, Adrian Semcu a fost înlocuit de Liviu Ilași, de la conducerea societății Hidro Prahova S.A., societate subordonată Consiliului Județean Prahova.
Societatea HidroPrahova are, de astăzi, 18 octombrie 2021, un nou director general. Este vorba despre Dorin Ilian Lețea, numit provizoriu în funcție după demisia fostului director general Liviu Ilași, cel care a condus HidroPrahova timp de… patru luni și jumătate.
Averea fabuloasă a directorului Hidro Prahova, Dorin Lețea. Peste 7000 euro/lună, în timp ce prahovenii stau cu lunile fără apă potabilă.
Demisia lui Dorin Lețea, de teama DNA.
22 octombrie 2024. Dorin Ilian Lețea și-a dat demisia din funcția de director general al Hidro Prahova. El a fost înlocuit de Marian Iorga, fostul comandant al IPJ Prahova, judecat pentru fapte de corupție.
Istoric infractional Marian Iorga, Directorul general de la Hidro Prahova. Episoadele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 si 8.
Apa din Romania este mai scumpa decat apa din desert. De exemplu, in Jeddah, un oraş din Arabia Saudită, metrul cub de apă costă 0,03 dolari (aproximativ 0,15 lei), iar in Cairo, capitala Egiptului, apa se găseşte la 0,10 dolari metrul cub – aproximativ 0,50 lei.
Acuzații de corupție la conducerea Hidro Prahova – Cum se scufundă o companie cu pierderi de milioane și salarii de lux.
Partea a XX a.
26 aprilie 2021
Dumitru Pantea, alt infractor de la conducerea Hidro Prahova SA
Dumitru Pantea, fost director general al Hidro Prahova SA, a fost trimis în judecată, în decembrie 2017, de procurorii DNA Ploieşti, cu acord de recunoaştere a vinovăţiei, într-un dosar în care era acuzat de luare de mită şi care este disjuns din dosarul „Herţanu”, în care sunt vizaţi, printre alţii, cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herţanu, omul de afaceri Sebastian Ghiţă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma.
Potrivit DNA, în prezenţa avocatului, Dumitru Pantea a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia.
Pedeapsa aplicata
Adica, doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de doi ani şi şase luni şi interzicerea pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor:
- de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice,
- de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia,
- de a exercita profesia sau meseria,
- de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.
Procurorii anticorupţie au reţinut în acordul de recunoaştere a vinovăţiei că, în perioada 5 iulie 2011 – 1 septembrie 2012, Dumitru Pantea ar fi primit suma totală de 50.400 lei, disimulată sub forma unor drepturi salariale plătite de o societate controlată de Gheorghe Boeru, în schimbul sprijinului acordat firmei administrate de acesta din urmă, pentru câştigarea, la o licitaţie, a unui contract cu Hidro Prahova SA de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare şi supervizare lucrări.
Precizari DNA
„Concret, ajutorul acordat de inculpatul Pantea Dumitru s-a materializat prin furnizarea de date şi informaţii de la comisia de evaluare a ofertelor şi furnizarea unor date tehnice necesare adaptării documentaţiei pentru câştigarea contractului de achiziţie publică, desemnarea unor persoane de încredere în comisia de evaluare a ofertelor şi punerea la dispoziţia firmei favorizate a răspunsurilor Hidro Prahova SA Ploieşti, la căile de atac formulate de către participanţii nemulţumiţi la licitaţie (informaţii ce au fost folosite ulterior de firma respectivă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor – CNSC şi la Curtea de Apel Ploieşti pentru a se menţine decizia de atribuire a contractului)”.
Ulterior, arătau anchetatorii, întrucât contractul iniţial nu prevedea ca Hidro Prahova SA să realizeze plăţi în avans către firma câştigătoare, Dumitru Pantea ar fi insistat pentru modificarea condiţiilor şi încheierea unui act adiţional în acest sens.
Pantea a recunoscut că a luat mită peste 50.000 de lei pentru a favoriza o firmă să câştige o licitaţie şi să obţină soluţii favorabile de la instanţele de judecată şi de la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor în sensull menţinerii rezultatului iniţial al licitaţiei.
De asemenea, prin sentinţa de admitere a acordului de recunoaştere a vinovăţiei, instanţa a dispus confiscarea sumei care a fost primită ca mită.
Judecatorii, in perfecta simbioza cu infractorii!
Tribunalul Prahova A ANULAT acordul de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat de DNA cu Dumitru Pantea, fost director al firmei Hidro Prahova.
Dumitru Pantea, fost director al SC Hidro Prahova, societate pe acţiuni deţinută de Consiliul Judeţean Prahova, a obţinut în instanţă anularea acordului de recunoaştere a vinovăţiei pe care l-a încheiat cu procurorii DNA în decembrie 2017 şi validat de instanţa de judecată într-un dosar de luare de mită
Decizia prin care fostul director al Hidro Prahova a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită a fost anulată de instanță.
Anularea sentintei din 2018
Instanța a anulat sentința din februarie 2018. prin care fostul director al Hidro Prahova Dumitru Pantea a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită, într-unul dintre dosarele disjunse din cel în care sunt vizați pentru fapte de corupție omul de afaceri Sebastian Ghiță, Iulian Hertanu ( cumnatul lui Victor Ponta), fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, fostul deputat PSD Vlad Cosma.
Tribunalul Prahova a admis cererea de revizuire formulată de Dumitru Pantea şi a anulat sentinţa prin care fostul director al Hidro Prahova a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, scrie Agerpres. De asemenea, magistraţii au respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DNA Ploiești cu Dumitru Pantea în decembrie 2017 şi au dispus trimiterea cauzei procurorului în vederea continuării urmăririi penale.
Decizia pronunţată poate fi atacată cu apel.
În 3 noiembrie 2020, Curtea de Apel Ploieşti a admis apelul formulat de Dumitru Pantea împotriva deciziei de condamnare pronunţate de Tribunalul Prahova şi, rejudecând, a admis în principiu cererea de revizuire a sentinţei și a trimis dosarul la Tribunalul Prahova pentru rejudecarea cauzei.
”Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul condamnat Pantea Dumitru. În baza art. 462 al. 1 C.p.p. anulează sentinţa penală nr. 57 din 02.02.2018 pronunţată de Tribunalul Prahova în dosarul nr. 8998/105/2017. În baza art. 485 al. 1 lit. b C.p.p. respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 13.12.2017 în dosarul 229/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti şi trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale. Cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 26.04.2021”; este soluţia pronunţată de Tribunalul Prahova.
Directorul Hidro Prahova, Dumitru Pantea, avea si cota parte din facturile populatiei!
Astfel, printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie din 12 septembrie 2012, salariul directorului Pantea a fost stabilit la valoarea de 4.650 lei/lunar la care se adaugă un spor pentru titlu ştiinţific de 10%. În plus, la salariul fix se adaugă o aşa numită parte variabilă de 0,1% din valoarea facturile încasate lunar!
La solicitarea observatorulph.ro, reprezentanţii Hidro Prahova susţin că valoarea medie a facturilor încasate este de 2.000.000 de lei, ceea ce înseamnă o bonificaţie salarială de aproximativ 2.000 de lei pentru Pantea.
In concluzie, la nivelul anului 2012, Dumitru Pantea avea un venit salarial, compus din salariu, spor pentru titlu stiintific si partea variabila din valoarea facturilor incasate, de peste 7000 de lei, fara alte sporuri de conducere, calculator, stres, antena etc.
Mentionam ca, in anul 2012, salariul minim net/lunar pe economie era de 700 de lei, iar in 2025 este de 2574 lei.
La un calcul simplu, domnul infractor Dumitru Pantea castiga, legal, in 2012, de 10 ori mai mult decat un angajat cu salariul minim pe economie. In prezent, pastrand proportiile, acesta ar fi castigat 25.740 lei/lunar. Repet, fara alte sporuri initiate pentru el de catre subalterni si aprobate tot de el.
In anul 2024, un alt infractor, fost Director General la Hidro Prahova, Dorin Ilian Letea, isi facuse un salariu de peste 36.000 de lei (peste 7000 de euro), fiind nevoit, insa, sa demisioneze in octombrie acelasi an, datorita unui control al DNA.
Plecarea lui Letea de la Hidro Prahova a survernit ca urmare a investigatiilor facute de anchetatori la furnizorul de apa, sustin surse Phonline.ro.
„Dupa ce Parchetul a solicitat documente legate de licitatiile de la Hidro, Letea a decis sa plece. Nu si-a asumat rezultatul anchetei care are loc la societate, semn ca multe chestiuni de acolo sunt extrem de grave.”, sustin surse din Hidro Prahova.