Foto: Liderul AfD (Alternativa pentru Germania), ALICE WEIDEL.
Creștin-democrații (CDU/CSU) au câștigat alegerile legislative anticipate de duminică, din Germania, cu 28,5% dintre voturile exprimate și vor conduce, cel mai probabil, următorul guvern pro-european/GLOBALIST de coaliție de la Berlin.
Urmăritul partid de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania, care a beneficiat de susținerea lui Elon Musk, a obținut cel mai bun scor din istoria sa și a devenit a doua forță politică a țării, având 20,8% dintre voturile exprimate. Scrutinul din Germania, unul crucial pentru Europa, a fost marcat de o prezență record de 82,5%, cea mai mare din 1990 până în prezent.
Rezultate preliminare ale alegerilor anticipate din Germania
Rezultatele preliminare și redistribuirea voturilor primite de partidele care nu au trecut pragul electoral de 5% arată că partidele proeuropene au obținut 75% dintre locurile din Parlamentul german.
Chiar dacă Alternativa pentru Germania (AfD), partidul susținut de Administrația lui Donald Trump, va avea 151 de locuri dintre cele 630 din Bundestag, iar Stânga (fostul partid comunist din RDG, de extremă stângă) va ocupa 64 de locuri, partidele globaliste păstrează 414 locuri, dintre care Uniunea Creștin Democrată (CDU) va avea jumătate.
Bastionul AfD a fost, mult timp, în fostele landuri estice, unde a avut rezultate bune în alegerile federale, dar de data aceasta AfD a depășit cu mult rezultatele obținute în alegerile din 2021.
„Data viitoare vom fi pe primul loc”, a promis liderul partidului AfD, Alice Weidel.
Fara sprijinul administratiei americane, exista riscul ca AfD sa fie scos in afara legii, pentru simplul motiv ca nu a achiesat la „valorile globaliste”.
In viziunea lichelei europene, Ursula von der Leyen, acest partid este o grupare politica extremista pentru ca are urmatoarele obiective:
- eliminarea migratiei necontrolate din acesta tara;
- se impotriveste sustinerii razboiului din Ucraina;
- scoaterea Germaniei din Uniunea Europeană şi renunțarea la moneda comună euro, dacă va câştiga puterea.
Liderul conservatorilor germani, ieşiţi pe primul loc în alegerile legislative de duminică, a afirmat că doreşte formarea cât mai rapid posibil a unui guvern, relatează AFP şi DPA, preluate de Agerpres.
„Lumea exterioară nu aşteaptă şi nu va aştepta nici negocieri îndelungate de coaliţie. Trebuie să redevenim rapid operaţionali pentru a face ce trebuie pe plan intern, pentru a redeveni prezenţi în Europa”, a declarat, la Berlin, Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU).
„Sunt conştient de responsabilitate”, a asigurat el.
Acum este oficial:
Conservatorii lui Friedrich Merz au câștigat alegerile din Germania. Dar ar putea dura săptămâni până când probabilul cancelar va reuși să treacă prin discuțiile dificile de coaliție și să formeze un Guvern – mai ales că Merz a declarat că nu va coopera cu partidul care a ocupat locul al doilea, scrie Reuters.
Merz se confruntă cu o sarcină dificilă, aceea de a ajuta economia slăbită a țării, cu o societate divizată în ceea ce privește migrația și securitatea, prinsă între o confruntare cu SUA și o afirmare a Rusiei și Chinei.
Dar el a promis să contribuie la oferirea unei „independențe reale” a Europei față de SUA și să sprijine în mod condiționat Ucraina cu rachete Taurus cu rază mai lungă de acțiune.
„Principalul lucru este să creăm în Germania un Guvern capabil să acționeze cât mai rapid posibil, cu o bună majoritate parlamentară”, a declarat Merz.
Perdantii. Omologii PSD-istilor din Romania.
La rândul său, cancelarul social-democrat în exerciţiu, Olaf Scholz, membru al SPD ( PSD-ul din Romania ) a declarat în faţa susţinătorilor săi că îşi asumă responsabilitatea unei înfrângeri „amare” şi l-a felicitat pe rivalul său de dreapta.
„Rezultatul alegerilor este prost şi îmi asum responsabilitatea”, a declarat Scholz.
Negocierile de coaliție l-ar putea lăsa pe Olaf Scholz într-un rol de interimar timp de luni de zile. Potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, la aceste alegeri s-a înregistrat cea mai mare prezență la vot de dinaintea reunificării Germaniei, în 1990, iar în mintea alegătorilor s-au aflat probleme precum imigrația, creșterea costului vieții și energia.