România, țara privilegiaților și țara proștilor!
România, țara privilegiaților și a proștilor, adică, a politicienilor și magistraților, pe de o parte, și a celor care produc plusvaloare, pe de altă parte. Până când? Până când vom avea curajul să ne impunem punctul de vedere. Unii spun că acest lucru este imposibil, având în vedere interesele divergente ale clăcașilor, lașitatea, nepăsarea și sărăcia insiduoasă care ne-a cuprins, toate acestea concurând, în mod inevitabil, la un total analfabetism social și politic.
Concret.
Vicepreședinta Tribunalului Vaslui s-a pensionat la 49 de ani. Cu o vechime de doar 25 de ani în magistratură, judecătoarea Daniela Manole se va bucura de o pensie specială uriașă.
MESERIE BĂNOASĂ… Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat marți, 15 aprilie 2025, eliberarea din funcție, prin pensionare, a judecătoarei Daniela Manole, vicepreședinta Tribunalului Vaslui.
Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii urmează să fie înaintată președintelui României, care va semna decretul de eliberare din funcție. Potrivit legii, judecătoarea va încasa o pensie de serviciu reprezentând 80% din baza de calcul, care adună salariul brut din ultima lună de activitate și sporurile. Manole a cîștigat în ultimul an 285.453 lei venituri nete din salarii.
Teama că noua legislatură ar putea schimba paradigma pensiilor speciale, ceea ce nu se va întâmpla niciodat în România, a determinat, deja, mai mulți magistrați din țară, care în mod cert nu se vor transforma în casnici, să ceară ieșirea la pensie, deși, raportându-ne la vârsta acestora, se află în plină maturitate profesională și ar mai avea multe de spus în domeniu.
Deși suntem convinși că proiectul de lege al coaliției privind modificarea legii privind pensiile speciale ale magistraților este doar o minciună sau promisiune electorală, cum vreți să-i spuneți, unii magistrați nu doresc să riște și părăsesc sistemul pe repede înainte, câtă vreme îndeplinesc condițiile legale.
O astfel de decizie intempestivă a fost luată de judecătoarea Daniela Manole, vicepreședinta Tribunalului Vaslui. Judecătoarea Manole a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de eliberare din funcție, prin pensionare, iar solicitarea a fost admisă, ieri, în unanimitate de Secția Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. De acum mai rămâne doar formalitatea semnării decretului de către președintele României.
Ce pensie va încasa tânăra pensionară.
În vârstă de nici 50 de ani, Daniela Manole are o vechime în magistratură de 25 de ani.
Potrivit normelor în vigoare, pensia de magistrat se compune din 80% din baza calcul, care adună salariul BRUT din ultima lună de activitate și SPORURILE. În 2002, de pildă, exista un spor pentru judecătorii și procurorii care lucrau la cazuri legate de corupție de 30% din salariu, după care, în 2004, a ajuns la 40%.
Atunci au fost extinse și categoriile care beneficiau de acest spor, cei care participau la cauze, dar și șefii lor ierarhici din parchete și instanțe, potrivit Europa Liberă. În anul 2017, Guvernul Grindeanu a decis că mai introduce următoarele sporuri pentru magistrați:
- 15% pentru condiții grele de muncă,
- 25% pentru suprasolicitare neuropsihică,
- 5% pentru confidențialitate,
- 2-13% spor de conducere, în funcție de ierarhia instaței sau a parchetului, de la șeful de birou până la procurorul general al României sau președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție
La toate acestea, se adaugă voucherele de vacanță, bilete de călătorie, deconturi pentru chirii și benzină, diurnă, dacă magistratul locuiește în altă localitate decât cea unde are biroul, indiferent dacă este vorba de suburbii ale orașelor.
Ce contribuții sociale au plătit magistrații?
Iată cam cât a contribuit această tânără pensionară la fondul de pensii:
- În prezent, 25% pentru pensie, o cotă egală cu a muritorilor de rând, dar au existat și perioade foarte lungi, de ordinul anilor, în care nu au contribuit;
- 6,5% contribuție la sănătate până în 2010, 5,5%, până în 2018, 10% acum. Pe de altă parte, medicamentele pentru magistrați sunt gratuite.
- contribuția la șomaj, 1% până în 2010, 0,5% până în 2018, apoi cheltuiala a fost preluată de angajatori, prin lege a Guvernului Tudose.
Potrivit declarației de avere, Daniela Manole a fost unul dintre cei mai bine plătiți judecători vasluieni. În 2023 aceasta a raportat venituri nete anuale în valoare de 339.463 lei, iar în 2024 de 285.453 lei net.
Declarațiile de avere se completează cu veniturile obținute în anul precedent. Pentru anul trecut, declarația de avere a judecătoarei Manole nu este publică. Având în vedere salariile cîștigate în ultimii doi ani, care au sărit de 23.000 de lei pe lună, și ținând cont că pensia se calculează la veniturile brute, este lesne de înțeles că judecătoarea Daniela Manole nu va avea parte de o pensie cu adevărat specială.
Și acum, să vedem ce se întâmplă cu prostimea!
Vești proaste pentru români. Pensiile vor scădea considerabil în următorii ani.
În pofida reformei pensiilor, pe români îi așteaptă vremuri și mai grele decât până acum. Majoritatea vârstnicilor nu au un trai decent astăzi, și nu vor avea nici în viitor.
Angajații care se vor retrage din activitate în următorii 15 ani vor primi pensii echivalente cu 30% din ultimul salariu. Specialiștii spun că generațiile următoare vor trebui să se bazeze pe economiile personale și pe pensiile private pentru un nivel de trai cât de cât decent..
Persoanele care ies acum la pensie au venituri, din Pilonul 1 și 2, de circa 45% din ultimul salariu. În 2040, când generaţia decreţeilor va ajunge la vârsta pensionării, veniturile lunare de la stat vor coborî la 30% iar în 2070, pensionarii vor fi nevoiţi să traiască doar cu un sfert din venituri.
„Ştiu că angajatorul plăteşte o sumă obligatorie. Pilonul trei nu am. Momentan iau 3.000 de lei, deci 45% ar veni aproape 1.500 de lei, greuţ. O pensie decentă ar fi undeva la 5.000 de lei”, spune un pensionar pentru observatornews.ro.
Declin uriaș al sistemului public de pensii, din cauza furăciunilor și a deturnărilor de fonduri de către politicieni.
La fel gândesc cei mai mulţi români, care vor cel puţin 1.000 de euro, cu 75% mai mult decât valoarea medie a pensiei publice din prezent.
„Pensiile facultative sunt cheia pentru a ajunge la această o mie de euro pensie. Există acest nivel de deductibilitate fiscală care este de 165 de lei pe lună, i-aş incuraja pe toţi românii de posibilitatea de a economisi fără a fi impozitaţi. Vom fi din ce în ce mai mult pe cont propriu. Va trebui să ne purtăm singuri de grijă”, spune Radu Crăciun, președinte APAPR.
La Pilonul 2, media este de 18.000 de lei.
La Pilonul 2, fiecare român are în medie 18.000 de lei. În total, banii din conturi depăşesc 150 de miliarde de lei. La pilonul 3, care este facultativ, au apelat peste 800.000 de români. Pentru că 25% din contribuţii sunt investite în acţiuni, câştigurile pot fi afectate de scăderile de la bursă.
„Cei care acum ies la pensie, daca prind o perioadă de scădere, să aştepte, nu sunt obligaţi să scoată banii aceia care s-au acumulat la pensie. Valoarea unităţii de fond va creşte, cu siguranţă”, spune Irina Chiţu, vicepreşedinte Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari.
„Fondurile de pensii investesc pe termen lung, sunt capabile să gestioneze aceste furtuni, nu există motive pentru panică”, spune Matti Leppala, CEO PensionsEurope.
Sumele adunate pot fi retrase la pensionare integral sau eșalonat, în rate egale extinse pe maximum 5 ani.
Nici pensiile private nu mai sunt sigure!
Scandalul delapidării unui fond de pensii private. Banca Româna de Dezvoltare Pensii: Am făcut plângere penală.
Poliția Capitalei a transmis că face percheziții în 12 județe și în Capitală, într-un dosar de delapidare la un fond de pensii privat, în care mai mulți angajați au sustras peste 23 milioane de lei din conturile companiei, pentru uz personal. Informațiile G4Media și Economedia arată că este vorba despre administratorul fondului de pensii private Banca Româna de Dezvoltare Pensii și despre Alina Cecilia Andreescu, director general al Băncii Române de Dezvoltare, Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., care a fost concediată.
Sancțiuni fără precedent
Reamintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aplicat sancțiuni fără precedent, printre care amenzi și retrageri de avize pentru conducerea societății Banca Româna de Dezvoltare Pensii.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a descoperit atunci că directorul general înregistra în contabilitate tranzacții care nu aveau la bază documente justificative.
„În sarcina directorului general s-au reținut fapte contravenționale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raționament economic, contravin funcționalității conturilor și care nu reflectă situația reală a patrimoniului administratorului Banca Româna de Dezvoltare Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA”, transmitea Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Director general al Băncii Române de Dezvoltare Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. era Alina Cecilia Andreescu. Ea a primit o amendă contravențională în cuantum de 100.000 de lei și i-a fost retrasă aprobarea de a ocupa funcția de director general al companiei.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat că nici consiliul de administrație al companiei nu a asigurat management prudent, drept urmare a retras autorizația pentru doi membri ai Consiliului de Administrație, respectiv pentru Raluca Ioana Moise și pentru Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis, pentru Economedia, că a sesizat și Parchetul și ANAF, pentru „fapte de folosire cu rea credință a activelor societății împotriva intereselor societății”.
Banca Română de Dezvoltare Pensii Private a transmis, la solicitarea Economedia, că a declanșat și investigații interne, iar membrii rămași ai consiliului de administrație au demisionat, pentru a evita orice potențial conflict de interese, și că urmează să fie numiți noi membri.
Directorul executiv și alți angajați cu funcții de conducere, suspectați că și-au însușit 23,5 milioane de lei
Poliția Capitalei a făcut percheziții în acest dosar și a transmis că, în perioada 2019- 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiați și a 7 persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii.
„Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiților și ale celorlalte persoane fizice, cât și prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri ori servicii fictive”, a transmis Poliția.