Partea a VII a.
MEMBRII CLANULUI COSMA, CARE PROTEJEAZA, CONTRA COST, INFRACTORII DE ANVERGURA DIN PRAHOVA, INCLUSIV PE DOMNUL PRIMAR DIN AZUGA, ADRIAN PURCARU.
In 2024, fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, si fiul sau, fostul deputat PSD Vlad Cosma, scapa definitiv de inchisoare in dosarul de coruptie in care au fost, initial, condamnati la 8, respectiv 5 ani de inchisoare cu executare.
Cazul Mircea și Vlad Cosma, unul dintre cele mai complexe și controversate dosare de corupție din România. Detaliile detinute reflectă atât amploarea acuzațiilor, cât și multiplele probleme juridice care au marcat perioada de coruptie postdecembrista.
Acesta este bine cunoscutul mecanism prin care politicul isi apara jefuitorii tarii. Pensii nesimtite magistratilor oferite in schimbul imunitatii totale acordate politicienilor, interlopilor si oamenilor de afaceri cu „buzunare adanci”.
Cronologia completă a cazului:
- Investigația și trimiterea în judecată (2014):
- DNA a formulat acuzații împotriva lui Mircea Cosma, Vlad Cosma, Răzvan Alexe și Daniel Alixandrescu.
- Faptele invocate de DNA includ luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu.
- Sumele pretinse și primite ca mită erau disimulate prin contract fictive și tranzacții imobiliare supraevaluate.
2. Prima condamnare (2016):
- ICCJ a pronunțat pedepse grele:
- Mircea Cosma: 8 ani de puscarie cu executare.
- Vlad Cosma:5 ani de puscarie cu executare.
- Răzvan Alexe:2 ani și 6 luni de puscarie cu executare.
- Daniel Alixandrescu: 6 ani de puscarie cu executare.
- ICCJ a pronunțat pedepse grele:
3. Rejudecarea (2018):
- În apel, completul de cinci judecători al ICCJ a dispus rejudecarea dosarului, invocând:
- Declarații contradictorii ale martorilor.
- Suspiciuni asupra administrării probelor de către DNA Ploiești.
- Procesul a fost trimis, inițial, la Tribunalul Prahova, unde a fost reluat de la zero, dar a suferit amânări.
La rejudecare, procesul a fost amanat de mai multe ori, o parte dintre judecatorii din complet au fost schimbati, dupa care dosarul a fost trimis, in septembrie 2019, la Tribunalul Prahova, unde procesul trebuia sa se rejudece de la zero.
4. Probleme de competență juridică (2020):
- Tribunalul Prahova a trimis cazul înapoi la ICCJ, invocând ca exista un conflict negativ de competenta intre acest tribunal si Instanta suprema. Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, definitiv, ca nu exista un conflict negativ de competenta, iar dosarul s-a intors la Tribunalul Prahova.
- ICCJ a decis definitiv către Tribunalul Prahova era instanța competentă să judece cazul.
- Prescripția și decizia finală (2023):
- Tribunalul Prahova și, ulterior, Curtea de Apel Ploiești au dispus încetarea procesului penal din cauza prescripției răspunderii penale.
- Deși răspunderea penală a fost anulată, instanța a dispus confiscarea sumei de 10,6 milioane de lei .
Mecanismul faptelor incriminate, potrivit DNA, între 2012 și 2013:
- Firmele controlate de denunțători au fost favorizate în obținerea lucrărilor publice finanțate de Consiliului Județean Prahova.
- Mită de peste 4,4 milioane de lei. Razvan Alexe (apropiat al familiei Cosma) si fostul deputat Vlad Cosma au pretins si primit de la trei reprezentanti ai unor societati comerciale, denuntatori in cauza, suma totala de 4.410.149 lei, disimulata in contravaloarea unor lucrari subcontractate fictiv de aceste societati catre doua firme controlate in fapt de Alexe.
- Procurorii sustin ca sumele de bani au fost pretinse si primite de cei doi in schimbul interventiei la persoane cu putere de decizie din cadrul CJ Prahova, si anume la Mircea Cosma si Daniel Adrian Alixandrescu (director executiv al Directiei Patrimoniu, avand in subordine Serviciul Achizitii Publice si Contracte, precum si Serviciul Urmarire Lucrari Publice), astfel incat societatile sa obtina trei lucrari de modernizare/ intretinere a drumurilor, dar si pentru a deconta cu prioritate lucrari deja efectuate.
- Bugetul CJ Prahova a fost prejudiciat cu 6 milioane de lei prin licitatii trucate. Conform DNA, pentru ca societatile denuntatorilor sa castige cele trei lucrari, in cadrul CJ Prahova s-au desfasurat, sub directa implicare a lui Mircea Cosma si Daniel Alixandrescu, proceduri de achizitie publica, cu incalcarea dispozitiilor legale si prin care bugetul judetului a fost prejudiciat cu suma totala de 6.077.273 lei.
În perioada 2010-2011, Mircea Cosma ar fi primit alte sume de bani sub forma unor tranzacții imobiliare fictive, realizate prin interpuși.
„Pentru a-si incalca atributiile de serviciu rezultate din lege si din fisa postului si pentru a favoriza cele trei societati comerciale, inculpatii Cosma Mircea si Alixandrescu Daniel Adrian au pretins si primit de la inculpatul Alexe Razvan o parte din sumele pretinse si primite de acesta de la denuntatori, respectiv 1.890.064 lei – inculpatul Cosma Mircea si 130.000 lei – inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian.
Anterior, in perioada 2010 – 2011, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a mai pretins de la reprezentantul de atunci al uneia dintre cele trei societati comerciale (in prezent decedat), in schimbul decontarii cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publica judeteana pentru lucrari executate de aceasta firma, suma totala de 900.000 lei, din care a primit 550.000 lei”, sustineau procurorii.
Conform DNA, „suma a fost disimulata in contravaloarea unor suprafete de teren arabil, obiect al unor contracte de vanzare-cumparare autentificate, in baza carora societatea le-a „achizitionat” de la persoane interpuse de inculpat, apropiate familiei sale, la preturi supraevaluate. Obiectul mitei l-a reprezentat in acest caz diferenta dintre pretul de vanzare catre societatea respectiva si pretul cu care terenurile fusesera efectiv cumparate anterior, de la primii proprietari, si este in cuantum de 487.000 lei.”
Final previzibil intr-o Romanie corupta.
La data de 18 ianuarie 2024, Curtea de Apel Ploiesti a respins ca nefondat apelul declarat de DNA Ploiesti fata de decizia din octombrie 2023 a Tribunalului Prahova care a dispus incetarea procesului penal ca urmare a prescriptiei faptelor.
La acel moment, magistratii de la Tribunal au decis incetarea procesului penal impotriva lui Mircea Cosma pentru comiterea infractiunilor de luare de mita (5 acte materiale) si abuz in serviciu (trei acte materiale) ca urmare a interventiei prescriptiei raspunderii penale.
De asemenea, instanta a dispus incetarea procesului fata de Vlad Cosma pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta (3 acte materiale), tot ca urmare a interventiei prescriptiei raspunderii penale.
Pe acelasi considerent, judecatorii au incetat procesul fata de alti doi inculpati din dosar – omul de afaceri Razvan Alexe si Daniel Alixandrescu, fost director in cadrul CJ Prahova.
Totodata, instanta a dispus confiscarea de la inculpati a unei sume totale de peste 10,6 milioane de lei.
Decizia de joi a Curtii de Apel Ploiesti este definitiva, subliniaza Agerpres.