Inainte de a-l cataloga drept “PUTINIST”, hai sā vedem cine este și cea vrea el.
Militar de carierā si inginer, a servit Statele Unite pe multe fronturi, unde a participat ca ofițer superior activ: ambele războaie din Iraq, Yugoslavia, Siria și alte războaie mascate ale USA, și a fost membru în Consiliul de Administrație al Academiei Militare de la West Point.
S-a retras la pensie în timpul presedentiei lui Obama și a scris o carte, intitulată “Breaking the Phalanx” (phalanx = legiune, formațiune militarā) care a devenit un manual de strategie militarā.
Ulterior, președintele Donald Trump i-a dat misiunea de a organiza retragerea din Afghanistan și MacGregor a întocmit un plan amănunțit pentru aceastā retragere. Din nefericire, multi generali care aveau interese economice în Afghanistan (trafic de arme și de droguri) s-au opus retragerii și Trump nu a mai avut timp sā o execute.
Retragerea din Afghanistan s-a făcut ulterior sub presedentia lui Biden, ignorând planul lui MacGregor, și a fost un dezastru.
MacGregor este foarte des invitat de multe agenții de știri și canale de televiziune pentru a comenta evenimentele internaționale în special evenimente cu implicații militare.
Fiind o persoanā cu legături la nivel înalt și cu o pregătire militarā și politica superioarā, consider cā opiniile lui sunt autorizate, iar dacā criticā deciziile administrației, o face pentru binele tarii. Douglas MacGreogor se gândește în primul rând la interesele tārii lui.
Criticând implicarea USA în războiul din Ucraina, el se gândește în primul rând cā și acesta este un război pe care America îl va pierde (n.n.- da, dar a castigat complexul militaro-industrial si, implicit, toti cei care sunt conectati la BlackRock) și nu pentru cā îl simpatizeazā pe Putin.
Din punctul lui de vedere Putin este inamicul Americii, dar, subestimându-ti inamicul, așa cum fac majoritatea din armata și administrația americană, nu înseamnă ca ești patriot și, în nici un caz, nu faci tārii tale un serviciu.
Când descrie situația de pe frontul din Ucraina, Douglas MacGregor nu dezvāluie secrete de stat. El spune adevārul despre ce se întâmplă pe front.
Nu umblā cu teorii conspiraționiste și nu bârfește. De fapt, atât relatările, cât și opiniile lui sunt pline de realism și din acest motiv înclin sā cred cā spune adevārul.
În ce privește situația de front el spune, din surse sigure, cā Ucraina pierde. Pierde multi soldați, de fapt nu mai are armata națională, ci luptā cu mercenari, cu copii de la 16 ani în sus și cu bărbați de peste 50 de ani.
Sunt peste 20 de mii de soldați polonezi, sub regim de “voluntari”, îmbrăcați în uniformele armatei ucrainiene și peste 10 mii de americani.
Americanii sunt foști militari retrași în rezervā, care, întorși din misiunile de luptā din jurul lumii, nu au găsit de lucru și s-au organizat în bande de mercenari.
Riscul acestor soldați străini, care luptā pe un front fără sā fie înrolați sub steagul unei țări, este cā nu sunt apărați de nici o convenție internationalā, dacă sunt luați prizonieri ei sunt tratati la fel ca spionii și teroriștii.
Deci, Polonia, o țară fără simtul rāspunderii fatā de armata și cetățenii ei, a trimis 20 de mii de soldați, pe care, în mod conștient i-a scos în afara legii si i-a trimis la „abator”.
Potrivit opiniei lui MacGregor, agresivitatea Poloniei poate fi explicatā numai prin legăturile strânse dintre unii politicieni și militari polonezi cu neo-nazistii din Ucraina. Neo-nazistii care l-au ales și îl susțin pe Zavaidoc sau Piticu’ Atomic. De ce atomic? Pentru ca si-a decimat populatia si armata. Deci, s-ar părea ca și în conducerea Poloniei sunt foarte multi neo-nazisti.
Bakhmut a fost un punct strategic moral, iar căderea lui a reprezentat o loviturā grea pentru armata ucrainianā, și așa demoralizatā și cu pierderi grele. In 2023, ca dovadā cā au pierdut speranța de a-l mai putea apăra, autoritățile ucrainene au dat ordin populației civile sā se evacueze. Au cerut rușilor coridor sigur pentru evacuarea populației civile. Aceasta este o șmecherie, pentru ca, printre civili, sā se strecoare voluntarii și mercenarii care, odata capturati, nu sunt apărați de Conventia de la Geneva. De aceea, rușii le-au răspuns sā înceteze focul și sā se predea.
Unul din cele douā tancuri germane, Leopard 2, furnizat de Polonia, a căzut cu tot cu echipaj în mâna armatei ruse. Fiind condus de un echipaj fără experiență, tancul s-a împotmolit și a fost capturat.
Cam asta va fi soarta intregului echipament militar, sofisticat, trimis de țările vestice.
Unele dintre livrările de armament trimise the US au fost niște sisteme de rachete foarte vechi, ZUNI, pe care americanii le-au scos din uz încă de prin anii ’80. Stocul de aceste rachete este foarte limitat și Ucraina nu are aviație pe care sa le instaleze. Putinele avioane de producție ruseascā pe care le mai are nu pot transporta și lansa astfel de rachete.
Dupā părerea lui McGregor, US le-a trimis aceste rachete doar pentru cā nu mai au ce le trimite și, probabil, neputând sā le folosească, ucrainenii le vor vinde pe piata neagra.
De asemenea, MacGregor susține ca are probe, potrivit carora, o baterie de artilerie 18 CAESAR de 155 mm, furnizata de Franța, a fost vândutā armatei ruse de către un comandant Ucrainean. Astfel, rușii au reușit sā o profileze digital ca sā le identifice ușor în teren, transformându-le în tinte sigure.
Dupā părerea lui MacGregor, Vestul așteaptă ca Ucraina sā obțină niște victorii și sā aibă o poziție puternica pe front înainte de a începe negocieri de pace.
Dar acest lucru nu se va întâmpla fără amestecul direct al NATO și al USA.
Nu poți sā maschezi o întreagā armatā și sā spui cā sunt ucraineni, iar Ucraina nu mai are soldați.
Cele câteva mii (cam 30 de mii) de militari antrenati acum în țările NATO nu sunt destui ca sā poatā întoarce situația pe câmpul de luptā, iar amestecul direct și pe fatā al USA și NATO ar însemna un al III lea, război mondial. Pe care chiar dacă unii îl doresc, nu are sā se întâmple.