Episodul 2
Iohannis, case fara numar. Ghinion pentru preşedinte, care a pierdut două imobile din Sibiu şi ar putea fi executat silit pentru chiriile ilegale
Scurt istoric al celor doua imobile situate pe strada Gheorghe Magheru 35, respectiv strada Nicolae Bălcescu nr. 29, din Sibiu
Cele două imobile din Sibiu sunt case naționalizate în anii 1960 Potrivit istoricului moştenirii reconstituit de riseproject.ro şi Centrul de Investigaţii Media (CIM), ambele imobile au aparţinut soţilor Eliseu şi Maria Ghenea (fostă Baştea). Imobilele au fost naţionalizate în anii ’60 de regimul comunist.
După Revoluţie, în anii ’90, apare un prezumtiv moştenitor, Ioan Baştea, un strănepot al Mariei Ghenea (fostă Baştea). În 1999, acesta obţine o hotărâre judecătorească prin care se revocă naţionalizarea dispusă de statul comunist în anii ’60. La 1 iunie 1999, soţii Iohannis merg la notarul Radu Gabriel Bucşă. Klaus Iohannis, pe atunci inspector la Inspectoratul şcolar Sibiu, avea în buzunar o procură de reprezentare a lui Ioan Baştea”, notează jurnaliştii riseproject.ro într-o investigaţie de presă din 2015.
Prin succesiunea perfectată de notar, Ioan Baştea devine proprietarul imobilului din Nicolae Bălcescu 29, iar acelaşi Ioan Baştea, de data asta împreună cu Georgeta Lăzurcă şi fiica acesteia, Carmen Iohannis, soţia actualului preşedinte, devin proprietari ai imobilului din Gheorghe Magheru 35. În aceeaşi zi, Ioan Baştea vinde, cu doar 3.200 de dolari, jumătate din imobilul din Nicolae Bălcescu către soţii Klaus şi Carmen Iohannis. „Aşa ajunge familia Iohannis proprietar pe jumătate din spaţiul comercial care, în următorii 17 ani, i-a adus aproape 1,3 milioane de lei, în jur de 260.000 de euro, la cursul actual”, scriau jurnaliştii de la riseproject.ro.
Cu banii încasați din chirie, președintele a cumpărat alte trei case de pe urma cărora încasează, de asemenea, venituri din chirii.
Potrivit ultimei declarații de avere a președintelui României, din mai 2024, Klaus și Carmen Iohannis erau la acea dată proprietarii a 6 imobile, toate în Sibiu: 3 apartamente (obținute în anii 1997, 2001 și 2020) și trei case (una din 1992 și două din 2007).
De pe urma acestora, familia Iohannis declară chirii de câte 39.985 lei fiecare, adică 79.970 lei în total pe an, echivalentul a nici 16.000 de euro.
Din același document, reiese că șeful statului a încasat în ultimul an un salariu de 186.749 lei, în timp ce soția sa a câștigat 49.553 lei ca profesoară
Între 1999 și 2008, casa din Magheru le-a aparținut lui Ioan Baștea (casatorit cu Rodica Bastea), decedat între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui, și lui Carmen Iohannis, soția acestuia.
Statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului în 2008.
În noiembrie 2015, Carmen şi Klaus Iohannis au pierdut în instanţă un prim imobil din Sibiu – spațiul comercial din strada Nicolae Bălcescu 29. Judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au hotărât atunci că imobilul a fost deținut ilegal de soții Iohannis, deoarece proprietarul iniţial nu mai are moştenitori legali. In aprilie 2016, titlul de proprietate al familiei Iohannis a fost radiat din cartea funciară.
Pentru a impiedica statul roman sa intre in posesia imobilului din strada Nicolae Bălcescu 29, in urma hotararii de mai sus, Rodica Baștea (soţia lui Ioan Baştea şi o prietenă a familiei Iohannis) a cerut, in anul 2016, anularea in justitie a certificatului de moştenitor al statului roman asupra unui alt imobil, situat in strada Gheorghe Magheru 35, de asemenea fosta proprietate a presedintelui Iohannis.
A pierdut procesul atât la Tribunalul Hunedoara, cât și la Curtea de Apel Alba, iar acum iată şi la ICCJ.
Potrivit ANAF, acest litigiu bloca recuperarea de către stat a celuilalt imobil pierdut în instanță de familia Iohannis, în noiembrie 2015, adica spațiul comercial din Sibiu, de pe strada Nicolae Bălcescu 29. Din cauza procesului, succesiunea a fost suspendată de către notarul public.
Din noiembrie 2015, cand familia Iohannis a pierdut in instanta spațiul comercial din Sibiu, de pe strada Nicolae Bălcescu 29, și până la 25.09.2024, statul român nu a putut să își înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului si nici să recupereze banii încasaţi ilegal din chirie de familia Iohannis, din cauza disputelor privind moștenirea din strada Gheorghe Magheru 35.
Va urma