Foto: Marian Iorga. Fost șef al Poliției Prahova, cercetat penal, angajat pe bani publici la Hidro Prahova, in caliate de Director General.
Principalele titluri din episoadele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 si 18.
Adrian Semcu (PNL), directorul general al Hidro Prahova, a fost reţinut pentru trafic de influenţă.
Adrian Semcu, directorul Hidro Prahova, şi omul de afaceri Gheorghe Boeru au scăpat de arestul la domiciliu.
Lovitură pentru DNA Ploiești! Adrian Semcu a fost achitat.
La data de 03 iunie 2021, Adrian Semcu a fost înlocuit de la conducerea societății Hidro Prahova S.A., cu Liviu Ilași, societate subordonată Consiliului Județean Prahova.
Adrian Semcu a fost recuperat de primarul Andrei Volosevici si a fost numit consilier al acestuia si, ulterior, sef la SGU Ploiesti.
Adrian Semcu a fost demis de la conducerea SGU Ploiești.
La data de 03 iunie 2021, Adrian Semcu a fost înlocuit de Liviu Ilași, de la conducerea societății Hidro Prahova S.A., societate subordonată Consiliului Județean Prahova.
Societatea HidroPrahova are, de astăzi, 18 octombrie 2021, un nou director general. Este vorba despre Dorin Ilian Lețea, numit provizoriu în funcție după demisia fostului director general Liviu Ilași, cel care a condus HidroPrahova timp de… patru luni și jumătate.
Averea fabuloasă a directorului Hidro Prahova, Dorin Lețea. Peste 7000 euro/lună, în timp ce prahovenii stau cu lunile fără apă potabilă.
Demisia lui Dorin Lețea, de teama DNA.
22 octombrie 2024. Dorin Ilian Lețea și-a dat demisia din funcția de director general al Hidro Prahova. El a fost înlocuit de Marian Iorga, fostul comandant al IPJ Prahova, judecat pentru fapte de corupție.
Istoric infractional Marian Iorga, Directorul general de la Hidro Prahova. Episoadele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 si 8.
Apa din Romania este mai scumpa decat apa din desert. De exemplu, in Jeddah, un oraş din Arabia Saudită, metrul cub de apă costă 0,03 dolari (aproximativ 0,15 lei), iar in Cairo, capitala Egiptului, apa se găseşte la 0,10 dolari metrul cub – aproximativ 0,50 lei.
Partea a XIX a.
20 ianuarie 2025
Acuzații de corupție la conducerea Hidro Prahova – Cum se scufundă o companie cu pierderi de milioane și salarii de lux
După o carieră controversată în Ministerul Afacerilor Interne și un dosar de corupție pe rol, Marian Iorga, fost șef al IPJ Prahova, a fost numit, în urmă cu câteva luni, director general interimar al Hidro Prahova, compania județeană de apă și canalizare.
Numirea lui, în octombrie 2024, marchează un nou capitol în gestionarea precară a unei societăți aflate într-o situație economică dramatică, cu pierderi uriașe și investiții blocate, dar cu salarii de invidiat pentru conducere.
Cum a ajuns Marian Iorga director general interimar la Hidro Prahova?
Marian Iorga și-a găsit locul în conducerea Hidro Prahova în 2022, în timpul mandatului fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, un alt infractor ca si el.
După ce s-a pensionat din MAI la doar 46 de ani, fortat de DNA, Iorga a fost angajat ca director de suport logistic. În urma demisiei fostului director general, Dorin Lețea, din „motive personale”, adica din motive legate tot de DNA, Iorga a fost propulsat în funcția de director general interimar, fără concurs sau justificare transparentă. Exact ca in Mafie – numiri de catre „Capo di tutti capi”, recte fostul sef al CJ Prahova, Iulian Dumitrescu.
Numirea sa ridică semne de întrebare, având în vedere antecedentele sale profesionale și statutul de inculpat într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. Potrivit procurorilor, Iorga este acuzat că ar fi primit bunuri de lux și bani pentru a-și folosi influența în soluționarea favorabilă a unor dosare.
Hidro Prahova: O companie în colaps administrativ
Deși Marian Iorga nu este la prima experiență managerială, performanțele sale la Hidro Prahova sunt cel puțin discutabile. Cu peste 750 de angajați, compania este într-o situație financiară dezastruoasă.
Proiectul major de investiții pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare, finanțat din fonduri europene, bate pasul pe loc de doi ani, cu o rată de implementare de doar 10%. Între timp, rețeaua companiei înregistrează pierderi de apă între 60% și 80%, iar costurile sunt transferate direct către prahoveni.
Ultima majorare de tarife, intrată în vigoare în 2025, face ca prahovenii să plătească unul dintre cele mai mari prețuri din România pentru apă și canalizare: 20,1 lei/mc. În timp ce compania abia supraviețuiește, conducerea sa prosperă.
Salarii de lux pentru conducere, performanțe modeste
Conform ultimei declarații de avere completate în noiembrie 2024, Marian Iorga a încasat în anul fiscal precedent un salariu de 155.560 de lei ca director de departament, echivalentul a aproape 13.000 de lei lunar. Numirea sa ca director general interimar, în octombrie 2024, îi aduce, probabil, venituri și mai mari.
La această sumă s-a adăugat un alt venit important, de 120.828 lei (aproximativ 10.000 lei/lună), din pensia de polițist. Rezultă venituri lunare, din salariu la Hidro Prahova și pensie MAI, de 23.000 de lei, echivalentul a 4.600 de euro/lună.
Din salariul de la Hidro Prahova și pensia de la MAI, Iorga și-ar permite cumpărarea unui apartament nou, de peste 100.000 de euro, în mai puțin de doi ani!
Soția sa, Carmen Iorga, este ofițer la Inspectoratul General al Poliției Române, de unde a încasat în aceeași perioadă 100.034 lei, respectiv 8.400 de lei/lună.
În declarația de avere, familia Iorga a menționat un teren de 2044 mp în intravilanul comunei Valea Doftanei, o casă de locuit (142 mp) și un teren de 1944 mp în comuna Șotrile, un autoturism Fiat și depozite bancare în valoare de 30.000 de lei. Totodată, din vânzarea unui autoturism, în anul 2023, a încasat 27.000 de euro.
Situația nu este singulară.
Fostul director general, Dorin Lețea, a câștigat aproape 100.000 de euro anual, adică 8.000 de euro lunar, conform declarației sale de avere. Aceste remunerații ridică întrebări privind criteriile de performanță aplicate conducerii unei societăți care funcționează pe pierdere și este subvenționată din buzunarul contribuabililor.
Compania în prag de colaps, dar cu sprijin politic solid
Relația dintre Marian Iorga și fostul președinte al CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, nu poate fi ignorată. Dumitrescu, și el trimis în judecată pentru fapte de corupție, a fost responsabil de numirea mai multor persoane controversate în posturi-cheie.
Susținerea politică de care se bucură Iorga ar putea explica ascensiunea sa, în ciuda rezultatelor slabe ale companiei și ale problemelor penale care îl urmăresc.
Cine plătește prețul?
În timp ce Hidro Prahova se scufundă sub greutatea unei gestiuni ineficiente, cetățenii județului plătesc prețul direct, prin tarife crescute și servicii sub standard. În acest context, numirea unei persoane cu un trecut discutabil și competențe manageriale cel puțin îndoielnice este un afront la adresa prahovenilor.
Marian Iorga este doar un exemplu al modului în care funcțiile publice sunt distribuite pe criterii de influență politică, iar companiile de stat sunt folosite drept sinecuri pentru persoane controversate. În lipsa unor măsuri concrete de responsabilizare și transparență, Hidro Prahova riscă să devină un simbol al corupției și incompetenței administrative.