Foto: Astia sunt milionarii Romaniei. Ei nu traiesc din salariu, ca noi, ei traiesc din mita, trafic de influenta, coruptie etc.
Parlamentarii primesc venituri salariale de peste 11.500 de euro pe lună, la care se adauga si multe alte avantaje materiale si financiare, de la noi, prostii, și plătesc la restaurantul lor special 6 lei ciorba, 5,79 lei ceafa de porc și 1,49 lei porția de cartofi prăjiți.
„Aleșii neamului” din Camera Deputaților sunt dispuși să plătească maximum 24 de lei pe un meniu de prânz la restaurantul din Casa Poporului, relevă datele contractului scos la licitație pe SICAP, prin care se oferă concesiunea cantinei și a bugetelor pe doi ani, contra a 21 de milioane de lei.
În spatele acestui anunț sec stau detaliile care arată imensa prăpastie care există azi între politicienii români și poporul votant.
Inca o mostra de nesimtire si de „respect” fata de poporul roman.
La restaurantul special destinat parlamentarilor, din incinta Casei Poporului, cea mai scumpă ciorbă e 6 lei, dar există și ciorbe la 2,75 lei (borșul țărănesc) și 5,36 lei (ciorba de pui a la grec) porția.
La felul doi, o porție de ceafă de porc costă 5,79 lei, iar un piept de pui la grătar – 4,53 lei.
Garniturile sunt, de asemenea, pe măsură – o porție de cartofi prăjiți este 1,49 lei, iar un piure – 2,28 lei.
Aperitivele variază și ele de la 2 lei fasolea bătută la „exorbitanta” sumă de 7 lei salata de icre făcută în bucătăria restaurantului (nu cumpărată).
Pentru pretențioși există și varianta „de lux”, păstrăvul la grătar, care costă 16,01 lei.
Punând în balanță prețurile de mai sus cu veniturile parlamentarilor, este foarte ușor de înțeles de ce acestora nu le pasa absolut deloc de problemele românilor „de rând”, care n-au cantine speciale unde să mănânce aproape pe gratis.
În fiecare an, parlamentarii iși voteaza, pe ascuns, măriri de venituri salariale, in timp ce poporul este obligat, prin mariri si diversificari de taxe si impozite, sa le plateasca luxul nesimtit in care acestia se scalda.
În 2024, salariul de bază pentru senatori și deputați în România este de 18.720 de lei brut pe lună. Cei care ocupă funcții de lideri de grup beneficiază de o suplimentare de aproximativ 2.000 de lei. Președinții celor două Camere ale Parlamentului au cele mai mari salarii, în jur de 24.000 de lei brut pe lună, echivalentul a peste 13.000 de lei net.
Pe lângă aceste salarii, începând cu anul trecut, parlamentarii au beneficiat de o majorare a sumelor forfetare cu aproximativ 1.500 de euro.
Această majorare reprezinta, de fapt, o creștere ascunsa a veniturilor salariale, mascata de sintagma „alocare de fonduri pentru acoperirea costurilor legate de activitatea parlamentară”.
Sumele ar trebui sa fie destinate anumitor cheltuieli, precum cazarea, masa, amenajarea biroului, plata unui site personal sau a angajaților. Totuși, conform reglementărilor, DE EI INTRODUSE, 50% din suma forfetară nu necesită justificare din partea parlamentarilor.
Astfel, costul lunar estimat per parlamentar ajunge la aproximativ 35.000 de lei, sumă pe care aceștia o pot utiliza după bunul plac, în mare parte.
În comparație cu alte țări europene, veniturile parlamentarilor din România sunt foarte ridicate, raportate la tarile dezvoltate, specifice unei tari bananiere.
În medie, un parlamentar român primește, lunar, peste 11.500 de euro, incluzând atât salariul, cât și suma forfetară. Fara celelalte avantaje – diurna, transport etc.
Pentru context, un parlamentar britanic câștigă în jur de 8.000 de euro pe lună, iar un parlamentar francez, dacă ocupă mai multe funcții, ajunge la maximum 9.780 de euro. În Suedia, salariul lunar al unui parlamentar este de aproximativ 6.300 de euro.
Astfel, venitul mediu al unui parlamentar român este semnificativ mai mare decât cel al demnitarilor din multe alte țări europene cu o economie stabila si un nivel ridicat de trai al populatiei.
Pe lângă salariu și suma forfetară, deci, PE LANGA CEI 11.500 EURO, parlamentarii din România beneficiază și de alte avantaje.
Aceștia pot călători gratuit cu trenurile CFR pe durata mandatului. De asemenea, fiecare parlamentar are dreptul la un zbor gratuit dus-întors, pe săptămână, către aeroportul cel mai apropiat de circumscripția sa.
În plus, aceștia primesc un telefon de serviciu cu abonament plătit din fonduri publice. De asemenea mai primesc si o diurna in valoare de 2% pe zi din indemnizație (salariu).