2025. Alex Chipciu, un maidanez cu aere de analist politico – economic!
Prostul satului care confundă fotbalul cu gândirea sau când analfabetul funcțional se crede lumină pentru popor!
Introducere – România, țara în care gunoaiele vorbesc de parfum!
Când un fotbalist care a trăit din sprinturi ratate și pase la adversar începe să pontifice despre politică, istorie, apă vie, democrație, rachete, nașterea în vitro și nanotehnologie, ai garanția că România a coborât, iarăși, în genunchi.
Alex Chipciu, eternul jucător „promițător”, care s-a născut talent și a murit speranță și care nu a confirmat niciodată, a hotărât să se transforme, peste noapte, în gânditor civic.
Nu-i de ajuns că ne-am pricopsit cu o clasă politică analfabetă, acum a apărut și clasa fotbaliștilor-profeți care au citit doi „politologi” pe Instagram și cred că pot da lecții unui popor întreg.
Iar când acest fotbalist cu vocație de „influencer” îl atacă pe Călin Georgescu, un intelectual recunoscut internațional, fost înalt funcționar ONU, autor de viziuni strategice pentru dezvoltarea durabilă, atunci nu mai vorbim de libertate de exprimare, ci de obscenitatea ignoranței.
Chipciu, simbolul prostului vocal, își etalează aroganța ca pe o medalie câștigată la penalty-uri ratate, crezând că lozincile și disprețul său față de alegătorii „ceilalți” înseamnă, cumva, implicare civică.
Acesta este Chipciu: prostul satului cu microfon, convins că are misiunea de a-i învăța pe țăranii „care nu văd creșterea PIB-ului” ce este bine și ce nu.
El, care n-a priceput niciodată diferența dintre o idee și o înjurătură, vrea să educe România. Râsul nu mai e suficient. E timpul pentru un duș rece.
Capitolul I – Fotbalistul ratat, profetul neamului. Ce iese când schimbi crampoanele cu citate de pe TikTok!
Alex Chipciu este un exemplu pur de impostură agramată. Dintr-un fotbalist cu performanțe mediocre, reinventat în Public Relation electoral pentru Nicușor Dan, a ajuns – prin forța penibilului – imaginea stupidității ridicată la rang de virtute.
Nu ar fi fost o problemă dacă își păstra gura pentru ceea ce (nu) știe: fotbal. Dar când își dă cu părerea despre „populiști”, „nanocipuri” și Călin Georgescu, e momentul să-i amintim că inteligența nu vine la pachet cu ghetele de joc.
Chipciu, cu logica unui copil de clasa a IV-a, spune că l-a susținut pe Nicușor Dan „pentru democrație”. Adică pentru același Nicușor Dan care refuză interviuri incomode, își ascunde averea, își promovează cumnatul în funcții publice și semnează acorduri de securitate fără consultare populară.
Asta e democrația din capul unui fotbalist cu creierul traumatizat, poate, de prea multe mingi în cap.
Mai departe, Chipciu emite enormități despre Călin Georgescu: că ar fi „păcălit oamenii” cu povești despre „apă vie” și „nanotehnologie în băuturi”.
Nu că ar înțelege ceva din ceea ce vorbește Georgescu – el o recunoaște cu seninătate: „nu puteam să cred… era peste puterea mea de înțelegere”.
Perfect! Atunci, taci! Când e peste puterea ta de înțelegere, nu-ți mai da cu părerea, pentru că exact asta înseamnă să fii prost: să-ți dai cu părerea despre lucruri pe care nu le înțelegi.
În loc să caute în cărți, caută în „politologi” de pe Instagram. În loc să-și vadă de fotbal, face judecăți despre „frustrații” din mediul rural. Așadar, Chipciu consideră că țăranii nu înțeleg investițiile și PIB-ul, dar el, în mod miraculos, le înțelege pe toate. E clar, de la FCSB la Harvard nu e decât un pas!!!.
Și ca să încheie în glorie, ne spune că a fost motivat de „cuvintele lui Churchill sau ale unui filosof, nu știu sigur, dar oricum cineva mare…” Serios? Aici am ajuns? Ăsta e nivelul: „a zis un băiat mare ceva despre tăcerea oamenilor buni”? Poate a fost Aristotel, poate Garfield, cine mai știe?
Capitolul II – Înjură, jignește, dă lecții. Portretul unui prost agresiv cu diplomă de suporter (continuare și completare)!
„A fost frustrarea mea”, spune Chipciu. Da, e evident: frustrat că n-a fost niciodată lider pe teren, frustrat că publicul îl huiduie, frustrat că în afara stadionului e un nimeni.
Și ca orice prost frustrat, își varsă ura pe cei care nu-i împărtășesc ignoranța. El nu argumentează – el insultă. Nu dialoghează – el vociferează. Și, mai grav, nu înțelege nici ce spune, nici ce citează.
El e un alt caz clasic de aroganță fără acoperire: confuz între patosul propriu și adevăr, între înjurătura din tribună și ideea coerentă.
Se crede un „lider de opinie” pentru că a văzut două documentare pe Netflix și a reținut două lozinci scrise cu emoji. Dar sub acel antren de băiat implicat se ascunde o gaură neagră de logică, cultură și discernământ.
Mai rău e că Chipciu se simte îndreptățit. Crede că notorietatea de pe gazon, unde alerga ca un hamster confuz, îi dă dreptul să emită verdicte politice și antropologice.
Vorbește cu superioritate despre „românii din rural”, pe care-i consideră needucați și incapabili să priceapă „creșterea PIB-ului”. Ce să înțeleagă sătenii despre PIB, nu? Ei nu au jucat cu Ludogoreț!
Acest dispreț latent față de poporul simplu – față de cei care muncesc, care nu au microfon, dar au bun-simț – este semnul clar al prostului agresiv, autoproclamat luminat, care confundă popularitatea cu meritul. În realitate, Chipciu nu are ce să spună, dar insistă s-o facă. Vorbele lui nu luminează pe nimeni, dar ard neuronii celor care chiar gândesc.
Și-apoi vine ipocrizia: după ce jignește două milioane de oameni, se miră că unii „îi comentează pe Instagram”. Adică, după ce scuipi în capul mulțimii, te miri că nu te mai aplaudă? Asta nu e implicare civică, e delir de grandomanie. Și nu este curaj, ci tupeu sinistru.
Și iată partea cea mai grețoasă: Chipciu spune că „vrea să-i ajute pe oamenii care nu văd ce vedem noi”. Cine suntem „noi”? Ce vede el? Un meci slab pe Național Arena?
Sau poate crede că a înțeles taina guvernării după ce a urmărit trei clipuri cu Cioloș și două citate atribuite fals lui Churchill?
Într-o lume normală, oamenii de acest soi ar fi lăsați în băncile modestiei, nu urcați pe piedestalul opiniei publice. Dar, în România, unde vuvuzelele au luat locul ideilor și prostia e virală, Chipciu devine „voce națională”.
Nu pentru că e capabil, ci pentru că e convenabil: prostul agresiv distrage atenția de la problemele reale. Iar Sistemul îl iubește pe prostul care țipă.
Concluzie – Când un prost devine glasul democrației, țara intră în comă mintală!
Alex Chipciu nu este doar o figură izolată. Este simbolul prostului agresiv, al celui care n-a citit o carte cap-coadă, dar se crede îndreptățit să judece, să eticheteze, să se declare apărătorul democrației.
Deși habar n-are nici ce înseamnă democrație, nici cine e Călin Georgescu, nici cum funcționează un stat, se crede iluminat doar pentru că are o cameră de podcast în față și o galerie în spate.
România nu duce lipsă de oameni inteligenți, ci de spațiu pentru inteligență. De fiecare dată când un guraliv needucat acaparează atenția publică și o folosește pentru a scuipa în obrazul celor cu coloană, țara mai pierde puțin din busolă. Chipciu n-a citit, n-a gândit, n-a dezbătut. A urlat. A jignit. A mințit. Și-a pozat frustrarea drept opinie civică.
Când un fotbalist slab, cu vocabular de peluză și idei de TikTok, își permite să-l numească „păcălici” pe Călin Georgescu, atunci nu Georgescu e problema, ci țara întreagă.
Pentru că așa ajunge o națiune să decadă: nu când e condusă de proști, ci când proștii încep să creadă că sunt lideri.
Soluția? Să-i tratăm pe acești indivizi fix cu ce merită: cu dispreț, cu ironie, cu adevăr. Și să nu mai lăsăm niciodată ca fotbalul ratat să devină filozofie de stat. Ajunge.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.