2025. Ciolacu spune că nu sunt bani! Cine îl mai crede?
Fostul director al Romsilva a ieșit la pensie, a încasat o primă de 100.000 de euro, apoi s-a reangajat șef la Romsilva.
Teodor Țigan, 67 de ani, fostul director general al Romsilva care a încasat 100.000 de euro impozabili ca bonus la pensionare, a fost reangajat imediat ca șef al Direcției Silvice Arad, unde cumulează pensia cu salariul.
Potrivit contractului colectiv de muncă al Romsilva, „salariații care se pensionează pentru limită de vârstă (…) beneficiază o singură dată de un bonus, în cuantum brut, stabilit în funcție de vechimea în:
– Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură,
– Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice,
– foste unități silvice ale Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură și ale Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, inclusiv în Regia Națională a Pădurilor Romsilva până la 21.05.2015.
Bonusul în cuantum brut nu poate depăși suma a 10 salarii brute ale salariatului”.
Mai mult, „Bonusul se va acorda la momentul solicitării de către beneficiar a încetării contractului individual de muncă, în baza deciziei de pensionare la limită de vârstă / anticipată / anticipată parțial / invaliditate emisă de către Casa Județeană de Pensii”.
3 ani în plus, cu acceptul angajatorului!
Același document arată că „pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menținut în aceeași funcție maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă”.
Acest lucru s-a întâmplat în cazul lui Teodor Țigan care s-a pensionat în vara lui 2024.
Potrivit declarației de avere depusă în luna mai 2024 și care reflectă veniturile nete pe 2023, fostul șef al Romsilva este actualul șef al Direcției Silvice Arad. Astfel, pe primele 5 luni ale anului 2023 a încasat 62.757 de lei, adică 12.500 de lei pe lună pensie, la care se adaugă 473.000 de lei venituri pe tot anul 2023.
Salariu de 44.000 lei/lună!
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, la Digi24, că Direcțiile Silvice neperformante vor fi desființate, iar numărul directorilor va fi redus drastic, în urma reorganizării Romsilva. El atrage atenția că salariile sunt prea mari pentru rezultatele instituției și îl dă exemplu pe actualul director al Regiei Naționale a Pădurilor, despre care spune că încasează lunar 44.000 de lei brut.
Chiar credeti alegatiile unui alt liberal, relație apropiată a lui Klaus Iohannis ?
Mircea Fechet vrea ca Direcțiile Silvice care nu-și fac treaba să fie desființate. „Sunt Direcții Silvice care pierd peste sau în jur de 30 de milioane de lei pe an. Imaginați-vă că aproape la fiecare săptămână o Direcție Silvică cu directori, cu sute de angajați să piardă 1.000.000 lei. Ne propunem să reducem numărul Direcțiilor Silvice neperformante”.
Întrebat dacă acest proces implică disponibilizări, Fechet a răspuns: „Una este să ai 100 de directori în Direcțiile Silvice din România și alta este ca în loc de 100 de directori să ai 30 sau să ai 25 sau să ai 40. Și vom decide foarte curând câți ar trebui să rămână. Și vă spun, uitându-mă și la grilele de salarizare pentru director, și directorul general al Regiei are 44.000 lei pe lună brut. Nu e un secret, mie mi se pare un salariu disproporționat de mare în raport cu volumul de muncă într-o astfel de companie”.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.